×

Co jeść, by nie zachorować na COVID-19? Te produkty są kluczowe dla zachowania odporności

Jak ustrzec się przed COVID-19 w czasach, kiedy wciąż nie ma jeszcze szczepionki, a wirus rozprzestrzenia się w zastraszającym tempie? Co jeść, by nie zachorować na koronawirusa SARS-CoV-2? To pytania, które zadaje sobie dzisiaj wiele ludzi nie tylko w Polsce, ale na całym świecie.

Co jeść, by nie zachorować na COVID-19?

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że zdrowa dieta, wysypianie się i ruch na świeżym powietrzu są kluczem dla zachowania odporności. O ile odpowiednia ilość snu (około 8h/dobę) i aktywność fizyczna (specjaliści zalecają 30 minut umiarkowanej aktywności fizycznej dziennie) wydają się być oczywiste, o tyle dieta wspomagająca odporność już niekoniecznie.

Są takie produkty, które w sezonie jesienno-zimowym warto mieć w domu i regularnie spożywać. To m.in. dzięki nim możemy uchronić swój organizm przed infekcjami wirusowymi, a także zminimalizować ryzyko cięższego przebiegu choroby.

Co zatem jeść?

  • czosnek – ten naturalny antybiotyk bogaty w związki flawonoidowe, saponiny, witaminy z grupy A, B i C oraz liczne sole mineralne hamuje rozwój infekcji wirusowych i namnażanie się bakterii. Kluczową rolę w tym przypadku będą odgrywać zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę mającą działanie antywirusowe. Badania pokazują, że wystarczy zjadać ząbek czosnku dziennie, aby rzadziej chorować. Bardzo istotne jest, aby spożywać go regularnie.
  • kiszonki – kiszonki są jednym z najlepszych źródeł probiotyków (pożytecznych bakterii) i witaminy C – zestaw, który chroni nas przed różnego rodzaju infekcjami. Warto więc zadbać o to, aby w naszej diecie nie zabrakło miejsca na ogórki kiszone, kapustę kiszoną czy inne rodzaje kiszonek.
  • imbir – imbir jest bogaty w substancje o właściwościach przeciwzapalnych, dzięki czemu wspiera nasz układ odpornościowy. Imbir znany jest także z tego, że rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, odkażająco i pobudza krążenie krwi. Nie musisz go jeść bezpośrednio. Dodawaj go do herbaty lub różnego rodzaju dań.
  • kurkuma – kurkuma skutecznie rozgrzewa ciało i działa przeciwzapalnie. Ogromną rolę w jej przypadku odgrywa zawarta w niej kurkumina, czyli silny utleniacz odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników i podnoszenie poziomu zapobiegającej infekcjom bakteryjnym i wirusowym katelicydyny. Chcesz wzmocnić działanie kurkuminy? Połącz kurkumę z czarnym pieprzem oraz papryką.
  • warzywa bogate w witaminy A, B6, C, E – wymienione witaminy z powodzeniem bezpośrednio lub pośrednio wspomagają nasz układ odpornościowy. Witaminę A znajdziemy w: maśle, wątróbkach, mleku, serze. Witaminę B6 znajdziemy w: bananach, awokado, rybach, drobiu. Witaminę C znajdziemy w: papryce, cytrusach, brokułach, szpinaku. Witaminę E znajdziemy w: szpinaku, rybach, olejach roślinnych, orzeszkach ziemnych.
  • zdrowe tłuszcze – chodzi przede wszystkich o kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, które dostarczają nam budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Hormonów, które są z kolei odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Do dobrych i zdrowych tłuszczy zaliczamy m.in. olej rzepakowy, oliwę z oliwek, ryby morskie i orzechy włoskie.
  • produkty pszczele – mamy tutaj na myśli oczywiście miód, który dostarcza szeregu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i układu odpornościowego witamin, mikroelementów oraz enzymów. Korzystajmy z drogocennych właściwości miodu przez cały rok, a nasze zdrowie z pewnością na nam to podziękuje. Oprócz miodu warto włączyć do swojej diety pierzgi pszczele i pyłki kwiatowe.
Źródła: www.poradnikzdrowie.pl
Fotografie: pxhere.com, pixabay.com

Może Cię zainteresować