Ból kolan to dość powszechne schorzenie. Jest utrapieniem nie tylko dla osób, które mają nadwagę czy źle się odżywiają, ale również dla ludzi aktywnych fizycznie Kolana są jednym z najbardziej obciążonych stawów w naszym ciele. Dolegliwości z nimi związane mogą bardzo negatywnie odbić się jakości naszego życia.
Przepis na maść niwelującą ból kolan
Aby rozprawić się z dyskomfortem dobrze jest skorzystać z przepisów stosowanych przez naszych przodków. Znali się na medycynie naturalnej jak nikt inny. Może warto więc wykorzystać ich wiedzę oraz doświadczenie. Tę maść przygotujesz samodzielnie z produktów, które prawdopodobnie podsiadasz w kuchni.
Składniki:
– 1 łyżeczka musztardy,
– 1 łyżeczka miodu,
– 1 łyżeczka soli,
– 1łyżeczka sodu oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie nałóż powstałą mieszankę na obolałe kolano. Delikatnie kolistymi rucham wmasuj maść i owiń folią, a następnie bandażem. Okład stosuj wieczorem, połóż się z nim spać, a rano ściągnij i dokładnie spłucz pozostałość letnią wodą.
Aby zobaczyć zadawalające rezultaty należy stosować ten zabieg przez 4 do pięciu dni z rzędu. Maść pomoże ci uśmierzyć ból i zminimalizować stan zapalny powstały w stawie. Dzięki tej metodzie możesz również pozbyć się wody z kolana.
Okład z liści kapusty
?Tę metodę uśmierzania bólu zna pewnie większość osób. Babcie często ją stosowały w różnego rodzaju dolegliwościach bólowych. Liście kapusty należy przez chwilę moczyć w ciepłej wodzie, a następnie wyciągnąć i osuszyć. Później bierzemy dwa kawałki folii i wkładamy pomiędzy nie. Rozgniatamy roślinę delikatnie wałkiem tak aby puściła soki. Po tej czynności liście nakładamy bezpośrednio na kolano, przykrywamy gazą i owijamy bandażem. Okład należy zostawić na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Maść z rozmarynu
Do przygotowania maści będziesz potrzebował:
– 2 garści rozdrobnionego rozmarynu,
– 250g oleju kokosowego lub wazeliny,
– mały pojemnik do przechowywania.
Sposób przygotowania:
Olej lub wazelinę delikatnie podgrzać, i po chwili dodać rozdrobniony rozmaryn. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia, najlepiej na cały dzień. Nazajutrz ponownie podgrzać maść i przecedzić ją przez gazę. Następnie przelać do pojemnika i odstawić aż stężeje. Smarować w miejscu występowania bólu. Przechowywać w lodówce.