Brzmi to paradoksalnie, ale banany o ciemnej skórce są lepsze dla zdrowia. Należy unikać tych zielonych, które wyglądają tak apetycznie. Zatem, jeśli w domu masz świeżą dostawę tychże owoców, poczekaj aż będą dojrzałe i wtedy je skonsumuj.
Amerykańskie badania wykazały, że dojrzałe banany mają wysoką zawartość potasu, co znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy polecają spożywanie około 1500 mg potasu dziennie, co odpowiada około 2-3 bananom. Jeśli to Cię nie przekonuje, sprawdź inne zalety, jakie ma regularne jedzenie tych owoców.
Zgaga

Jeden banan zneutralizuje kwasy żołądkowe. Lepiej sięgać po naturalne rozwiązania! Nie będzie Cię palić i poczujesz się znacznie lepiej.
Leczenie raka

Im bardziej dojrzały (i brązowy) jest banan, tym więcej TNF (czynnik martwicy nowotworów) zawiera. Enzym ten przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego i leczenia komórek atakowanych przez nowotwór lub przez infekcję. Jednocześnie wytwarza więcej białych krwinek i przeciwutleniaczy. Dzięki temu może zahamować rozprzestrzenianie się dalej choroby.
Zaparcia

Zjedzenie zaledwie kilku dojrzałych bananów pomoże Ci w tym dość kłopotliwym temacie. Włókna w nich zawarte wspierają przemianę materii w naturalny sposób.
Stres

Jeśli jesteś spięty i zestresowany, banan może być dobrym rozwiązaniem. Reguluje poziom glukozy we krwi, zawiera witaminę B, która pomaga się uspokoić i szybko poprawia nastrój.
Reguluje temperaturę ciała

Jeśli na zewnątrz jest bardzo gorąco, banany mogą pomóc w obniżeniu temperatury ciała. Działają także znakomicie w przypadku gorączki.