6 ciekawostek o języku, które czynią go narządem wyjątkowym. Tego się po nim nie spodziewałeś
Język to wyjątkowy narząd. Choć korzystamy z niego praktycznie przez cały czas, nie przywiązujemy do niego uwagi – on po prostu jest. Jest wykorzystywany do najbardziej podstawowych funkcji jak jedzenie czy mówienie. Możliwości języka wykraczają jednak o wiele dalej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę chociażby z tego, że jest to jeden z najbardziej odpornych i elastycznych narządów w ludzkim ciele. Takich ciekawostek na jego temat jest jednak znacznie więcej.
8 faktów na temat języka, które czynią ten narząd wyjątkowym. Tego się po nim nie spodziewałeś
#1 Język w przeciwieństwie do innych mięśni nigdy się nie męczy
Czy zauważyłeś, że pomimo tego, że Twój język jest mięśniem, nigdy się nie męczy ani nie boli? W przeciwieństwie do mięśni nóg czy ramion, którym mogą towarzyszyć potoczne „zakwasy”, język składający się w sumie z 8 mięśni nie ma takich problemów. Z powodu swojej budowy język jest także wyjątkowo elastyczny. Co więcej, mogłoby się wydawać, że będący w ciągłym ruchu język zachowa swój zgrabny kształt. Tymczasem gdy przytyjemy, język także może zwiększyć swoją objętość. „Gruby język” może być przyczyną chociażby chrapania podczas snu. Wiedziałeś o tym?
#2 Każdy język jest inny
Każdy język jest inny, wyjątkowy i niepowtarzalny. Język, podobnie jak opuszki palców, ma swój unikalny wygląd zewnętrzny, dzięki czemu, podobnie jak odciski palców, może służyć do identyfikacji. Nie mniej jednak z wiadomych przyczyn skanowanie odcisków palca jest zdecydowanie bardziej praktyczne i powszechne.
#3 Zwijanie języka w rulon
Naukowcy wciąż próbują znaleźć logiczne wytłumaczenie dla faktu, że duży procent ludzkości potrafi zwinąć język w rulon uzyskując tym samym kształt litery „u”, podczas gdy część ludzi ma z tym problem. Niektórzy przypuszczają, że stoi za tym genetyka. Z drugiej zaś strony istnieją badania, które wykazały, że rodzice nie potrafili zwinąć języka w rulon, a ich dzieci owszem. Jakby tego było mało, możemy także wyróżnić niewielki procent ludzi, którzy potrafią formować język na kształt koniczyny. Jak wytłumaczyć ten fenomen? Czyżby wszystko dało się wyćwiczyć?
#4 Język tak naprawdę nie wyczuwa różnych smaków w różnych obszarach
Jak rozumieć tzw. mapę smaków na języku? Niemiecki naukowiec David Hänig przedstawił swoją pracę doktorską w 1901 r., w której to zasugerował, że niektóre części języka są bardziej wrażliwe na poszczególne smaki niż inne. Jego praca została jednak źle zinterpretowana przez wykres, który pokazywał owe obszary. W 1974 r. naukowiec Virginia Collings potwierdził, że różne smaki można wykryć poprzez dowolną część języka. To, co wyróżnia dany obszar, to natomiast intensywność, z jaką jest odczuwalny dany smak.
#5 Barwa języka może powiedzieć Ci wiele o Twoim zdrowiu
Jeśli Twój język jest jasnoróżowego koloru to świetnie. Problem pojawia się, kiedy jego barwa jest inna. Jeśli jest bardzo czerwony, możesz mieć problemy z sercem. Żółty język może oznaczać problemy z żołądkiem lub wątrobą, podczas gdy zabarwiony na biało może wskazywać na odwodnienie. Zmian na języku nie powinno się lekceważyć. Kiedy tylko je zauważysz, udaj się do lekarza.
#6 Język jest częścią ciała, która najszybciej się regeneruje
Prawdopodobnie zdarzyło Ci się ugryźć w język. Po kilku minutach z reguły jednak zapominamy, że coś takiego w ogóle miało miejsce. Dzieje się tak dzięki ślinie i tkankom, które sprawiają, że ta część ludzkiego ciała regeneruje się najszybciej spośród wszystkich pozostałych.