7 zdrowotnych właściwości cebuli o których zapomnieliśmy. Serce i układ trawienny ją kochają
Cebula, właściwości, które posiada okazują się być niesamowite. Cebula jest jednym z najbardziej niedocenianych pokarmów na świecie. Zapach smażonej cebuli jest jedną z najlepszych rzeczy na świecie i zawsze szukam przepisów, które ją zawierają, by móc cieszyć się jej smakiem.
Na szczęście dodanie większej ilości cebuli do jedzenia jest w rzeczywistości korzystne dla zdrowia, więc nie pozostaje mi nic innego, jak powiedzieć Wam smacznego!

#1 Zwiększ swój system odpornościowy
Jeśli szukasz sposobu na wzmocnienie swojego układu odpornościowego, śmiało dodaj kilka dodatkowych cebuli do obiadu! Cebula zawiera właściwości przeciwwirusowe, a także witaminę C, z której organizm może zawsze korzystać.
#2 Cebula, właściwości: Reguluj poziom cukru we krwi
Ludzie, którzy cierpią na wyższy poziom cukru we krwi, mogą stanąć w obliczu niezliczonych problemów zdrowotnych, a znalezienie naturalnych sposobów obniżenia poziomu cukru we krwi może być trudne. Na szczęście badania pokazują, że ekstrakt z cebuli może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi i poziomu cholesterolu w połączeniu z niektórymi lekami przeciwcukrzycowymi. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, jeśli jesteś na etapie przedcukrzycowym i przyjmujesz leki.

#3 Uzyskaj więcej składników odżywczych
Pomyśl o cebuli jako o multiwitaminie. Jest pełna składników odżywczych, a jednocześnie ma mało kalorii, więc czego chcieć więcej?
Oto niektóre z witamin i składników odżywczych występujących w cebuli:
Witamina C: pomaga regulować zdrowie układu odpornościowego, naprawę tkanek i wchłanianie żelaza
Witaminy B9 i B6: odgrywają rolę w metabolizmie, wytwarzaniu krwinek czerwonych, funkcjonowaniu nerwów
Potas: odgrywa rolę w funkcjonowaniu komórek, równowadze płynów, transmisji nerwów, czynności nerek i skurczu mięśni
Oprócz tego, że są pyszne, są absolutnie pożywne!
#4 Cebula, właściwości: Pomóż swojemu sercu
Cebula zawiera właściwości przeciwzapalne, które mogą obniżyć wysokie ciśnienie krwi i chronić przed skrzepami krwi. Ponadto przeciwutleniacze w cebuli mogą obniżyć poziom cholesterolu, co może obniżyć ryzyko chorób serca.

#5 Potencjalnie walczy z rakiem
Cebula jest częścią rodzaju allium, która została powiązana z obniżeniem ryzyka niektórych nowotworów, takich jak żołądek i jelita grubego. Badania wykazały, że osoby, które spożywają duże ilości warzyw allium, są o 22% mniej narażone na zdiagnozowanie tych nowotworów. Uważa się, że związki siarki i przeciwutleniacze flawonoidowe znajdujące się w cebuli mogą zapobiegać tym nowotworom.
#6 Cebula, właściwości: Pomóż zdrowiu trawiennemu
Zdrowie jelit jest niezmiernie ważne, dlatego cebula jest tak dobrym pożywieniem, by dodać do diety. Warzywo jest pełne błonnika i prebiotyków, które są niestrawnym rodzajem błonnika, który ulega rozkładowi przez pożyteczne bakterie jelitowe. Po rozpadzie te prebiotyki tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które zwiększają zdrowie jelit, układ odpornościowy, zmniejszają stan zapalny i poprawiają trawienie.

#7 Załadowany przeciwutleniaczami
Przeciwutleniacze pomagają zapobiegać utlenianiu komórek, co może prowadzić do uszkodzeń komórkowych i przyczyniać się do chorób, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca. Cebula zawiera 25 różnych odmian przeciwutleniaczy flawonoidowych, które mogą pomóc w ogólnym zdrowiu. W szczególności czerwona cebula zawiera antocyjany, które zmniejszają ryzyko chorób serca.