13 produktów, które zwalczą ból stawów. Działają jak leki
Ból stawów może być spowodowany niedawnym urazem sportowym lub może być związany z zapaleniem stawów. Jeśli cierpisz na ból kości lub stawów, z własnego doświadczenia wiesz, że może to być druzgocące i irytujące w codziennym życiu…
Nie wiem jak Ty, ale wierzę, że dieta może nam wiele pomóc bądź zaszkodzić! Mimo że nie udowodniono, że dieta leczy stawy, badania wykazały, że niektóre pokarmy i przyprawy pomagają pacjentom – działają jak naturalne środki.
Poznaj zatem 4 grupy produktów spożywczych, które powinieneś dodać do swojej diety, jeżeli masz problemy ze stawami!
#1 Ból stawów – Owoce
Powszechnie wiadomo, że owoce zawierają wiele witamin, których pragnie nasz organizm, zwłaszcza nasz układ odpornościowy.
Winogrona: Oprócz ich smaku, winogrona, ze względu na związek roślinny, który zawierają, zwany proantocyjanidyną, zmniejszają stan zapalny i bóle stawów.
Owoce cytrusowe: Powszechnie wiadomo, że nasz organizm pragnie witaminy C, a pomarańcze, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są bogate w witaminę C, która pomaga zapobiegać zapaleniu stawów i bólom stawów.
Wiśnie: Wiśnie, a zwłaszcza niesłodzone soki z wiśni okazały się mieć świetne wyniki u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów.
#2 Ból stawów – Warzywa
Szpinak: Jednym z jego związków jest kaempferol, który, jak udowodniono, zmniejsza stan zapalny, ból i spowalnia postęp choroby zwyrodnieniowej stawów.
Brokuły: Zawierają sulforafan, który pomaga w łagodzeniu bólu stawów i przyczynia się do zmniejszenia objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.
Soja: Ma niską zawartość tłuszczu i jest bogata w białko i błonnik oraz zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w zapalnym bólu stawów. Dotyczy to spożywania samych warzyw, a nie produktów sojowych, które zawierają dużo cukru lub soli.
#3 Ból stawów – Przyprawy
Dzięki nim nadajemy naszym potrawom wspaniały smak, ale maja one także wiele innych dodatkowych zalet. Aby wykorzystać większość swoich właściwości kojących, lepiej zalać je wodą i przygotować gorący lub zimny napój.
Szafran lub kurkuma: Działają one jako środki przeciwzapalne i pomagają zmniejszyć objawy zapalenia stawów. Badania wykazały, że crocin, który jest jednym z głównych związków szafranu, wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antyproliferacyjne oraz jest skuteczny u osób cierpiących na bóle stawów.
Imbir: Badanie wpływu imbiru u osób, które doświadczyły silnego bólu stawu kolanowego, wykazało, że po pewnym czasie 63% pacjentów zgłosiło dużą ulgę w bólu.
Czosnek: Czosnek ma cudowne działanie, jeśli chodzi o zapobieganie objawom i chorobom. Jak wynika z badań, oprócz obniżenia ciśnienia krwi i pomocy w chorobach serca, czosnek ma silne właściwości przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów i jej bolesnych objawów.
Zielona herbata: znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających i pobudzających metabolizm. Ponadto zawiera związek zwany polifenolem, który działa przeciwzapalnie i pomaga w łagodzeniu bólu.
#4 Ból stawów – Inne produkty
Lista pokarmów, które pomagają w łagodzeniu bólu stawów, nie ogranicza się do owoców, warzyw i przypraw.
Ryby i olej rybny: Odmiany tłustych ryb, takie jak łosoś, tuńczyk i pstrąg oraz ich oleje rybne są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak udowodniono, zwalczają stany zapalne i natychmiast zmniejszają ból stawów. Ich duże ilości witaminy D pomagają również w zmniejszaniu objawów zapalenia stawów i podobnych chorób.
Przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu: produkty takie jak jogurt, mleko i ser są bogate w wapń i witaminę D, które, jak udowodniono, wzmacniają kości i wzmacniają układ odpornościowy. Są doskonałym dodatkiem do zbilansowanej diety i pomagają w łagodzeniu bólu związanego z osteoporozą i chorobą zwyrodnieniową stawów.
Orzechy włoskie, pistacje i migdały: wszystkie orzechy są pożywne, ale orzechy włoskie, pistacje i migdały zawierają naprawdę duże ilości wapnia, magnezu, witaminy E, białka i alfa-linolenów, które wspomagają układ odpornościowy. W szczególności orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zmniejszyć chorobę zwyrodnieniową stawów i ból reumatoidalnego zapalenia stawów.