Kategorie OdżywianiePoradyZdrowie

Najczęstsze błędy podczas przygotowywania posiłków na później. Mogą powodować zatrucie pokarmowe

Przygotowywanie kilku porcji posiłku i przechowywanie ich w zamrażarce na później, to coraz częstszy zabieg. Jest łatwy, ekonomiczny i zaoszczędza wiele czasu. Jednak są pewne zasady, których trzeba przestrzegać, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego.

Zasady dotyczące przygotowywania posiłków na później

źródło: canva

– Wsadź przygotowany posiłek do zamrażarki tak szybko jak to tylko możliwe.

Zbyt długie pozostawione jedzenie poza lodówką powoduje namnażanie się w nim bakterii i innych drobnoustrojów. Pojemników z jedzeniem nie powinny znajdować się w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny.

– Przykryj jedzenie w czasie stygnięcia.

Przykrycie go zapobiegnie zanieczyszczeniom roznoszonym np. przez muchy. Te owady szczególnie lubią siadać na jedzeniu, co spowoduje przeniesienie wszystkich zarazków z owada na nasze jedzenie.

– Przełóż jedzenie do innego naczynia.

Po skończonym procesie przygotowania posiłku, przełóż je do innego naczynia, aby proces schładzania trwał jak najkrócej. Gdy pozostawisz posiłek w garnku, który dopiero co ściągnąłeś z palnika proces ten się wydłuży.

źródło: canva

– Dokładnie myj warzywa i owoce, które planujesz zamrozić.

Po rozmrożeniu będzie to raczej niemożliwe. Owoce i warzywa w wyniku mrożenia zmieniają swoją konsystencje przez co trudniej je umyć. Ponadto zapobiegnie to rozwojowi bakterii.

– Oznaczaj pojemniki datami.

Powinieneś określić datę ważność danego posiłku. Wszystko zależy od tego jakich produktów użyłeś do jego przygotowania. Dla przykładu warzywa – 8 miesięcy, wieprzowinę 6 miesięcy, ryby – 3 miesiące itd.
Ogólna zasada sugeruje, żeby nie przechowywać mrożonej żywności dłużej niż 1 rok.

– Nie zostawiaj posiłków do rozmrożenia na zbyt długo.

źródło: Instagram/artistic_corgi_dogs

Im dłużysz jest czas rozmrażania posiłków, tym większe ryzyko rozwoju bakterii. Zimna temperatura nie ich nie zabija a usypia. Podczas rozmrażania „budzą się” i zaczynają rozmnażać.

Rozmrażanie mikrofalowe może przyspieszyć ten proces, ale zamieszaj posiłek podczas rozmrażania, aby nie było gorące tylko na zewnątrz. Jednak mrożonego surowego mięsa nigdy nie należy rozmrażać w kuchence mikrofalowej, ponieważ podwyższona temperatura może sprzyjać rozwojowi bakterii — najlepiej pozostawić je do powolnego rozmrażania w lodówce. I nie ulegaj pokusie, aby zanurzyć mięso w ciepłej wodzie.

– Nie zamrażaj produktów dwukrotnie.

Kiedy już raz zamroziłeś i rozmroziłeś dany produkt nie powinieneś robić tego ponownie. Zmienia się jego struktura, konsystencja i smak. Zwiększa to ryzyko zatrucia pokarmowego.

Konsekwencje źle przygotowanych posiłków

źródło: canva

Istnieje długa lista organizmów, które mogą powodować zatrucie pokarmowe, ale trzy najpopularniejsze to salmonella, Campylobacter i listeria.

Listeria (znajdująca się na przykład w miękkim serze lub skażonym mięsie) może przemieszczać się do mózgu, powodując zapalenie opon mózgowych – infekcję tkanek ochronnych (lub opon mózgowych) wokół mózgu i rdzenia kręgowego. Listeria może również przechodzić przez łożysko kobiety w ciąży, infekując płód.

Campylobacter (często związana z niedogotowanym kurczakiem) może w rzadkich przypadkach prowadzić do zespołu Guillain-Barré – zaburzenia, w którym układ odpornościowy atakuje nerwy, powodując poważne problemy z poruszaniem się kończyn.

Oczywiście większość infekcji przenoszonych drogą pokarmową powoduje jedynie łagodne objawy wymiotów, biegunki i zmęczenia. Rada to odpoczywać i nawadniać się oraz unikać słodzonych napojów, ponieważ bakterie mogą żywić się wysoką zawartością cukru.

Jednak zawsze lepiej jest zapobiegać niż leczyć.

Źródła: www.dailymail.co.uk