Kategorie OdżywianieZdrowie

5 popularnych w USA przekąsek dla dzieci, które wykonano z wykorzystaniem ropy naftowej

Firmy w bardzo bezpośredni sposób starają się reklamować swoje produkty, aby trafić nawet do tych najmłodszych klientów. Umieszczają spoty w filmach, grach wideo, na zabawkach czy gazetach. Tak samo dzieje się ze słodyczami. To ogromny biznes, który pochłania każdego roku miliardy dolarów. Postaci na pudełku płatków śniadaniowych, czy owocowe przekąski pełne sztucznych konserwantów, które mają kształt podobny do zwierząt z ogrodów zoologicznych – to tylko garstka tego, czym zalewają nas producenci, aby nasze pociechy namawiały nas do kupna.

Zazwyczaj stawia się na artykuły spożywcze o niskiej jakości odżywczej, które są potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Oczywiście wiemy, że większość z tych produktów wchodzi w kategorię „fast food”, ale czy wiemy, jakie dokładnie są składniki tych przekąsek wpływających na rozwój dzieci?

Wiele popularnych przekąsek dla maluchów zawiera sztuczne barwniki, a wszystko po to, aby wyglądało to bardziej atrakcyjnie. Dzieci zachwycone tęczowym jedzeniem wiercą w brzuchu rodzica tak długo dziurę, aż ten kupi im wymarzone ciastka.

Kolor żółty (tartazyna) i czerwony to dwa powszechnie stosowane barwniki spożywcze, które pozyskuje się z ropy naftowej, którą wykorzystuje się po to, aby ulepszyć galaretki, żelki, makaroniki, czipsy, wodne lody, płatki zbożowe i bułeczki z owocami. Niestety te dwa barwniki mogą doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych (rak, nadczynność gruczołów dokrewnych lub reakcje alergiczne).

Barwniki Yellow 5 i Red 40 są zabronione w Wielkiej Brytanii, ale firmy z USA nadal korzystają z nich w swoich produktach.

Podczas gdy Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków potwierdza, że barwniki żywności mogą zaszkodzić dzieciom, nie zrobiono nic, aby usunąć je ze sklepowych półek. Lista produktów zawierających te barwniki jest prawie nieograniczona, ale o to kilka, na które należy zwrócić uwagę:

(Niestety są i takie, które można spotkać w Polsce…)

1. Pop Tarts

(wąskie tosty ze słodkim nadzieniem)

Najbardziej popularny smak to truskawkowy, który niestety zawiera syrop kukurydziany, dekstrozę, cukier. Te składniki związane są z uzależnieniem od cukru, cukrzycą i problemami wątroby u dzieci. Tosty mają w sobie także konserwant E319 (TBHQ) na bazie ropy naftowej, który powoduje dysfunkcję komórkową. U zwierząt laboratoryjnych dochodziło do nowotworów, utraty wzroku, powiększenia wątroby i paraliżu.

Pop Tarts, Spring 2014 Special Edition Wild Berry Bloom, Pop Tarts Special Limited Edition. Pics by Mike Mozart of TheToyChannel & JeepersMedia on YouTube. #PopTarts #PopTartsSpring #PopTartsLimitedEdition #PopTartsWildBerry #KelloggsPopTarts #Kelloggs

2. Owocowa przekąska

Występuje w niej barwnik Red 3, który został zabroniony do użycia w branży kosmetycznej ze względu na to, że może doprowadzić do nowotworu. Coś tutaj chyba się nie zgadza… Zabroniono używać go do skóry, ale połykać już można?! Co za absurd!

Disney Foodles, Mickey Mouse and Minnie Mouse Fresh Food and Fruit Snack Trays at Target Stores. 7/2014 Pics by Mike Mozart of TheToyChannel and JeepersMedia on YouTube #Foodles #Disney #MickeyMouse #MinnieMouse

3. M&M’s

Te popularne cukierki zawierają dużo więcej niż tylko czekoladę. Mają w sobie barwnik Blue 1, który może powodować rozwój nowotworów złośliwych. Blue 2, Yellow 5,6 z kolei mogą być związane z nowotworami mózgu. Red 40 może uszkodzić DNA.

5 popularnych w USA przekąsek dla dzieci, które wykonano z wykorzystaniem ropy naftowej

4. Cheetos

Sztuczny barwnik wykorzystany w tych czipsach to Yellow 6 wykonany z ropy naftowej. Bardzo szkodliwy jest także aromat serowy, który zawiera benzoesan metylu i metylofenidat etylu.

Revoltech Woody with Cheetos

5. Teddy Grahams

(ciasteczka)

Niestety także i one zawierają TBHQ, które spowodowały raka żołądka u szczurów laboratoryjnych. U dzieci mogą uszkodzić DNA, nasilić objawy ADHD i powodować niepokój.

Honey Maid Birthday Cake Teddy Grahams 2

Dalsze stosowanie tych sztucznych barwników w żywności, zwłaszcza w przekąskach dla dzieci, stwarza niepotrzebne i niebezpieczne zagrożenia dla zdrowia.

Twoje dzieci mogą także kosztować barwnych posiłków, ale z wykorzystaniem owoców, które z całą pewnością lepiej wpłyną na ich rozwój i zdrowie. Nie pozwól na to, aby niepotrzebne składniki nie tylko ‚zaśmiecały’ organizm Twojego dziecka, ale wpływały w jakikolwiek sposób na jego zdrowie.

Źródło: davidwolfe.com | Fotografie: pexels.com, miscuriosidades.com.co