Badanie: Dieta bogata w produkty pełnoziarniste zmniejsza ryzyko chorób serca i obwód w talii
Nowe badanie opublikowane w The Journal Nutrition rzucają nowe światło na produkty pełnoziarniste i pokazują, dlaczego warto mieć je w swojej diecie. Okazuje się, że osób, które regularnie je spożywają, zaobserwowano wiele korzyści zdrowotnych.

Jedz 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie
Badanie wykazało, że już 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie niosą za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Zaliczamy do nich:
- obniżenie ryzyka wystąpienia chorób serca,
- zmniejszenie obwodu w talii,
- unormowanie ciśnienia krwi,
- zmniejszenie poziomu cukru we krwi,
- zmniejszenie poziomu cholesterolu.

Dlaczego akurat produkty pełnoziarniste, a nie produkty z ziarna rafinowanego (oczyszczonego), takie jak biała mąka, biały chleb czy biały ryż? Eksperci żywieniowi uważają, że rafinacja może usuwać błonnik i zdrowe dla serca składniki odżywcze, a także pozbawiać składniki odżywcze ich wartości. To, co pozostaje, to głównie węglowodany skrobiowe oraz mniejsza ilość niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów.
Produkty pełnoziarniste
Często mylimy produkty pełnoziarniste z innymi, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie listę, która pomoże Ci uniknąć pomyłki podczas zakupów. Przyjrzyj się jej uważnie i odpowiedz sobie na pytanie, jak często produkty pełnoziarniste lądują na Twoim talerzu?
Na listę produktów zbożowych pełnoziarnistych wpisują się:
- otręby,
- pieczywo razowe i pieczywo graham,
- makaron pełnoziarnisty,
- kasza gryczana, jaglana, jęczmienna,
- komosa ryżowa,
- >amarantus,
- ryż brązowy,
- płatki gryczane, jaglane, owsiane, orkiszowe, jęczmienne i żytnie
