Awokado skutecznie pomoże pokonać otyłość, wysokie ciśnienie i depresję!
Awokado jest obecnie popularne. Ale dlaczego? Przede wszystkim chodzi o bardzo dobry smak i konsystencję, która wręcz rozpływa się w ustach. Ale to nie jedyny powód, dla którego powinno się jeść je regularnie i na stałe wprowadzić do swojego menu.
1. Odchudzanie
Według przeproawadzonych badań w amerykańskim „Nutrition Journal” już połowa awokado wpływa dobrze na utratę kilogramów. Jeśli jedlibyśmy je codziennie, szybko zauważylibyśmy efekty. Jednym z powodów jest to, że są bogate w błonnik.
2. Zdrowe tłuszcze
Chyba każdy wie, że awokado zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. To może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zawałów serca i podwyższonego poziomu cholesterolu. Gdy spożywasz awokado, ogranicz tłuszcze z innych produktów spożywczych.
3. Stabilizowanie ciśnienia krwi
Jedno awokado obejmuje już 28% dziennego zapotrzebowania na potas. Zgodnie z „American Heart Association” jest jego naturalnym źrółdem i utrzymuje ciśnienie krwi pod kontrolą.
4. Bogate w składniki odżywcze
Awokado zawiera 20 witamin i minerałów. Jedno awokado ma np.:
33% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
53% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
21% dziennego zapotrzebowania na witaminę E
26% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
19% dziennego zapotrzebowania na miedź
41% dziennego zapotrzebowania na folacynę
28% dziennego zapotrzebowania na potas
5. Pomaga wchłaniać składniki odżywcze
Dzięki składnikom odżywczym i zdrowym tłuszczom zawartym w awokado organizm może lepiej wchłonąć zwłaszcza witaminę A, E, D i K.
6. Lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy
Dodaj pół awokado do sałatki z marchwi i szpinaku. Lepiej będziesz wówczas przyjmować warzywa i tak np.: poprawia się spożycie luteiny, beta-karotenu i alfa-karotenu.
7. Ochrona przed cukrzycą
Około 3 milionów ludzi w Polsce cierpi na cukrzycę. Można temu zapobiec! Według przeprowadzonych badań już pół awokado dziennie zatrzymuje wzrost cukru we krwi.
8. Uśmierzanie bólu
Awokado zawiera kwas oleinowy, który ma działanie przeciwzapalne. W związku z tym nadaje się np. do leczenia przewlekłego zapalenia stawów.
9. Oczy
Zwyrodnienie plamki żółtej jest częstą przyczyną ślepoty. Awokado zawiera dużo luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze są bardzo pomocne w zwalczaniu tej choroby. Dobry wzrok dzięki awokado!
10. W czasie ciąży
Awokado powinno być w menu każdej ciężarnej kobiety. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B. Ta ostatnia dba o rozwój mózgu. Kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu na początku ciąży. Ponadto spożywanie awokado redukuje poranne mdłości.
11. Naturalna walka z rakiem
Liczne badania wykazały skuteczność awokado w walce z komórkami nowotworowymi. W szczególności hamują rozwój raka prostaty. Poleca się także spożycie awokado tym, którzy mają chemioterapię. Zmniejsza efekty uboczne.
12. Wzmacnia kości
Awokado ma w sobie kwas foliowy, witaminę K, miedź i wiele innych składników odżywczych. Jeżeli spożywasz je regularnie, pomaga wzmocnić kości.
13. Poprawa trawienia
Awokado zawiera dużo błonnika, który przyczynia się zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego. Polecany zwłaszcza, jeśli masz problemy z zaparciami.
14. Nastrój
Wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza potasu i folacyny, poprawia humor i zmniejsza wahania nastroju. Liczne badania wykazały powiązania pomiędzy depresją i niskim poziomem potasu. Podobnie kwas foliowy może łagodzić objawy depresji.