×

Badanie: awokado zmniejsza tłuszcz trzewny u kobiet. Wystarczy posiłek z tym owocem dziennie

O awokado można powiedzieć wiele dobrego, dlatego warto zawrzeć ten niezwykły owoc w swojej diecie. Teraz naukowcy zdecydowali się przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. W tym celu postanowili ocenić wpływ awokado na otyłość brzuszną, insulinooporność i doustną tolerancję glukozy u dorosłych z nadwagą i otyłością. Okazało się, że już jeden posiłek dziennie, w skład którego wchodzi awokado, może przynieść pozytywne korzyści zdrowotne, zwłaszcza w przypadku kobiet.

Nadwaga i otyłość epidemią XXI wieku

Nie bez powodu nadwaga i otyłość jest określana mianem plagi. Szacuje się, że otyłość ma już 21%, a nadwagę 38% mieszkańców naszego kraju. Niestety, do tego grona coraz częściej zaliczają się również najmłodsi, którzy stronią od aktywności fizycznej i coraz częściej sięgają po niezdrowe, wysokokaloryczne jedzenie. W krajach europejskich nadwagę ma już co czwarty uczeń, a wiele wskazuje na to, że będzie jeszcze gorzej.

Wpływ codziennego spożycia awokado na otyłość brzuszną

Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badanie, którego celem było zbadanie wpływu dziennego spożycia awokado na otyłość brzuszną, insulinooporność i tolerancję glukozy u osób zmagających się z nadwagą i otyłością.

W trwającym 12 tygodni badaniu wzięło udział 105 dorosłych osób w wieku od 25 do 45 lat z BMI powyżej 25 kg /m², co świadczy o tym, że były to osoby z otyłością bądź nadwagą. Większość badanych stanowiły kobiety (61%). Badanych podzielono na dwie grupy w zależności od spożywanych posiłków. Pierwsza grupa otrzymywała dania zawierające świeże awokado, podczas gdy druga spożywała praktycznie takie same posiłki (zbliżona kaloryczność), ale bez awokado. Okazało się, że obecność awokado odegrało tutaj bardzo istotną rolę.

Dzienne spożycie 1 awokado zmieniło rozkład otyłości brzusznej wśród kobiet. Nie poprawiło natomiast obwodowej wrażliwości na insulinę. Co bardzo istotne, kobiety spożywające owoc w ramach jednego posiłku odnotowały redukcję tłuszczu trzewnego. Zmniejszył się również w ich przypadku stosunek tłuszczu trzewnego do tłuszczu podskórnego. Zmiany tej nie zaobserwowano u mężczyzn.

Skąd takie różnice w zależności od płci? Póki co ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiadomo, dlaczego awokado miało większy, bardziej znaczący wpływ na organizm kobiety. Naukowcy chcieliby przeprowadzić badanie uzupełniające, aby sprawdzić dodatkowe markery zdrowia i uzyskać tym samym pełniejszy obraz metabolicznych skutków spożywania awokado.

Czym jest tłuszcz trzewny?

Mianem tłuszczu trzewnego zwanego również tłuszczem wisceralnym określa się naturalnie występującą tkankę tłuszczową, która pokrywa narządy wewnętrzne. Jego odpowiedni poziom jest ważny, ponieważ chroni przed urazami mechanicznymi. Problem pojawia się, kiedy mamy jego nadmiar, co może prowadzić do rozwoju insulinooporności, nadciśnienia oraz powikłań zakrzepowo – zatorowych. Odpowiedzialne za nadmiar tłuszczu trzewnego jest przede wszystkim wysokie spożycie tłuszczów trans oraz wysoko przetworzonego, bogatego w cukru proste jedzenia.

Takie zmiany mogą zajść w Twoim organizmie, jeśli codziennie przez 30 dni będziesz jeść awokado.

Źródła: Avocado Consumption, Abdominal Adiposity, and Oral Glucose Tolerance Among Persons with Overweight and Obesity, The Journal of Nutrition 2021, online https://academic.oup.com/jn/article/151/9/2513/6311819 dostęp 06.09.2021
Fotografie: www.pxfuel.com

Może Cię zainteresować