Takie zmiany mogą zajść w Twoim organizmie, jeśli codziennie przez 30 dni będziesz jeść awokado
Począwszy od wzmocnienie układu odpornościowego aż do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotowry. Nie ma znaczenia, czy jesz je w sałatce, dupach czy dodajesz do koktajli. Mowa oczywiście o awokado, które jest zarówno smaczne, jak i bardzo korzystne dla naszego zdrowia.
Jakie zmiany mogą zajść w naszym organizmie jeśli będziemy jeść awokado regularnie przez kolejne 30 dni?
#1 Korzystny wpływ na nerki
Awokado jest bogate w potas. Jeśli więc masz problem z nerkami,warto włączyć ten owoc do swojej diety. Istnieją badania, które potwierdzają wpływ awokado na poprawę funkcji nerek.
#2 Świeższy oddech
Jeśli szukasz naturalnego środka odświeżającego oddech, weź pod uwagę awokado. Awokado ma wysoką skuteczność antybakteryjną. Zjedzenie już jednego awokado skutecznie usuwa bakterie z jamy ustnej.
#3 Korzystny wpływ na wzrok
Spożywanie jednego, świeżego, średniej wielkości awokado dziennie może mieć korzystny wpływ na Twój wzrok. Jak to możliwe? Awokado zwiększa poziom karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy) w organizmie.
#4 Wzmocnienie układu odpornościowego
Łapiesz kolejne przeziębienia częściej niż Twoi rówieśnicy? Bardzo możliwe, że powinieneś poświęcić swojemu układowi odpornościowemu więcej uwagi. Udowodniono, że awokado wzmacnia układ odpornościowy, a co za tym idzie, wspomaga proces tłumienia wirusów i innych infekcji.
#5 Obniżenie ciśnienia krwi
Jeśli cierpisz na nadciśnienie, awokado może być Twoim dużym sprzymierzeńcem. Wysoka zawartość potasu i luteiny wspomaga leczenie chorób naczyniowych.
#6 Wydajniejsza praca wątroby
Wątroba to narząd, bez którego życie ludzkie byłoby niemożliwe, dlatego jej prawidłowa praca jest tak ważna. Spożywanie awokado może pomóc zredukować potencjalne uszkodzenia wątroby.
#7 Odchudzanie
Nadwaga i otyłość to plaga XXI wieku. Oczywiście, regularne spożywanie awokado nie sprawi w cudowny sposób zrzucimy dodatkowe kilogramy – kluczowy w tym przypadku jest ujemny bilans kaloryczny. Nie mniej jednak awokado będzie w tym przypadku pomocne, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Awokado zwiększa uczucie sytości i ma pozytywny wpływ na pracę jelit.
#8 Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
Duża zawartość błonnika, tłuszczów jednonienasyconych i steroli roślinnych obecnych w awokado skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.
#9 Mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory
Nie jest tajemnicą, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. W ramy zdrowej diety idealnie wpisuje się tutaj awokado, które słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych, co prosto rzecz ujmując oznacza, że może zapobiegać rozwojowi nowotworów.
#10 Lepsza kondycja skóry
Awokado możesz zarówno jeść, jak i nakładać je bezpośrednio na skórę. Owoc skutecznie chroni przez promieniowaniem ultrafioletowym, a co najważniejsze, nadaje skórze blasku.
#11 Walka z zapaleniem stawów
Awokado ma właściwości przeciwutleniające i przeciwbólowe. Właściwości, które mogą być bardzo istotne w przypadku osób zmagających się z zapaleniem stawów.
#12 Poprawa koncentracji
Jeśli czujesz, że masz problemy z koncentracją lub skupieniem się danej czynności, zamiast wypicia kolejnej filiżanki kawy, postaw na awokado. Udowodniono, że regularne spożywanie awokado ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze.