×

Takie zmiany mogą zajść w Twoim organizmie, jeśli codziennie przez 30 dni będziesz jeść awokado

Począwszy od wzmocnienie układu odpornościowego aż do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotowry. Nie ma znaczenia, czy jesz je w sałatce, dupach czy dodajesz do koktajli. Mowa oczywiście o awokado, które jest zarówno smaczne, jak i bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Jakie zmiany mogą zajść w naszym organizmie jeśli będziemy jeść awokado regularnie przez kolejne 30 dni?

#1 Korzystny wpływ na nerki

Awokado jest bogate w potas. Jeśli więc masz problem z nerkami,warto włączyć ten owoc do swojej diety. Istnieją badania, które potwierdzają wpływ awokado na poprawę funkcji nerek.

#2 Świeższy oddech

Jeśli szukasz naturalnego środka odświeżającego oddech, weź pod uwagę awokado. Awokado ma wysoką skuteczność antybakteryjną. Zjedzenie już jednego awokado skutecznie usuwa bakterie z jamy ustnej.

#3 Korzystny wpływ na wzrok

Spożywanie jednego, świeżego, średniej wielkości awokado dziennie może mieć korzystny wpływ na Twój wzrok. Jak to możliwe? Awokado zwiększa poziom karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy) w organizmie.

#4 Wzmocnienie układu odpornościowego

Łapiesz kolejne przeziębienia częściej niż Twoi rówieśnicy? Bardzo możliwe, że powinieneś poświęcić swojemu układowi odpornościowemu więcej uwagi. Udowodniono, że awokado wzmacnia układ odpornościowy, a co za tym idzie, wspomaga proces tłumienia wirusów i innych infekcji.

#5 Obniżenie ciśnienia krwi

Jeśli cierpisz na nadciśnienie, awokado może być Twoim dużym sprzymierzeńcem. Wysoka zawartość potasu i luteiny wspomaga leczenie chorób naczyniowych.

#6 Wydajniejsza praca wątroby

Wątroba to narząd, bez którego życie ludzkie byłoby niemożliwe, dlatego jej prawidłowa praca jest tak ważna. Spożywanie awokado może pomóc zredukować potencjalne uszkodzenia wątroby.

#7 Odchudzanie

Nadwaga i otyłość to plaga XXI wieku. Oczywiście, regularne spożywanie awokado nie sprawi w cudowny sposób zrzucimy dodatkowe kilogramy – kluczowy w tym przypadku jest ujemny bilans kaloryczny. Nie mniej jednak awokado będzie w tym przypadku pomocne, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Awokado zwiększa uczucie sytości i ma pozytywny wpływ na pracę jelit.

#8 Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów

Duża zawartość błonnika, tłuszczów jednonienasyconych i steroli roślinnych obecnych w awokado skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.

#9 Mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory

Nie jest tajemnicą, że zdrowa i dobrze zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. W ramy zdrowej diety idealnie wpisuje się tutaj awokado, które słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych, co prosto rzecz ujmując oznacza, że może zapobiegać rozwojowi nowotworów.

#10 Lepsza kondycja skóry

Awokado możesz zarówno jeść, jak i nakładać je bezpośrednio na skórę. Owoc skutecznie chroni przez promieniowaniem ultrafioletowym, a co najważniejsze, nadaje skórze blasku.

#11 Walka z zapaleniem stawów

Awokado ma właściwości przeciwutleniające i przeciwbólowe. Właściwości, które mogą być bardzo istotne w przypadku osób zmagających się z zapaleniem stawów.

#12 Poprawa koncentracji

Jeśli czujesz, że masz problemy z koncentracją lub skupieniem się danej czynności, zamiast wypicia kolejnej filiżanki kawy, postaw na awokado. Udowodniono, że regularne spożywanie awokado ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze.

To co, awokado? 🥑

Źródła: brightside.me
Fotografie: www.picserver.org

Może Cię zainteresować