Awokado może być świeże nawet przez rok! To takie proste
Awokado, jak przechowywać? Awokado jest przysmakiem wielu ludzi, ale niestety ma swoje wady, a dokładnie jedną – jest bardzo drogie. Często zdarza się, że kupujemy awokado, po czym wykorzystamy połówkę, a druga często jest wyrzucana, ponieważ gnije. Jak temu zapobiegać?
Ludzie w ogóle nie przechowują awokado w lodówce. Dlaczego? Jeśli to zrobisz, owoce szybko stracą konsystencję i staną się miękkie jak banany.
Oksydaza polifenolowa znajdująca się w awokado reaguje z tlenem, gdy owoc jest wystawiony na działanie powietrza, a powierzchnia miazgi zaczyna brązowieć. Nadal jest bezpiecznie jeść go w pierwszych minutach, ale po pewnym czasie będzie raczej nieatrakcyjny…
Awokado, jak przechowywać?
Jak utrzymać jego świeżość?
Ludzie próbują różnych rzeczy, aby zachować świeżość awokado. Niektórzy je kroją je i wyciskają sok z limonki lub cytryny na powierzchnię miazgi. Ale po pewnym czasie owoc i tak się ściemnieje.
Niektórzy ludzie trzymają je w lodówce w wyższej temperaturze. Jednak i tam owoce zaczynają brązowieć w środku, a konsystencja staje się miękka.
Inni trzymają je w torbach lub foliach aluminiowych, myśląc, że to ochroni awokado przed powietrzem. Mimo tego, owoce te są jednak nadal brązowe i miękkie.
Oto tylko niektóre z powodów, dla których ludzie nie kupują awokado… Jest jednak rzadko stosowana deska ratunku, o której wiele osób nie ma pojęcia!
Awokado, jak przechowywać?
Wiele osób nie wie, że jego zamrażanie ma sens!
Natasha Muller jest inteligentną kobietą, która podziela się tym pomysłem na przechowywanie awokado. Miała dość ciągłego gnicia ulubionego przysmaku…
Zrozumiała potrzebę, stojąc w kolejce w supermarkecie. Ludzie byli zszokowani ilością kupionego przez nią awokado i zapytali, jak planuje zachować ich świeżość.
Powiedziała, że zamierza je zamrozić, a ludzie zaczęli się z niej śmiać. Ale potem zaczęła wyjaśniać, jak to robi, by awokado nie stało się brązowe ani miękkie, a słuchacze byli oszołomieni Jej genialnym pomysłem.
Awokado, jak przechowywać?
Jak to zrobić?
Będziesz potrzebować:
- awokado
- ostry nóż
- słomki kuchenne
- próżniowy worek
Instrukcje:
Przekrój awokado na pół, ale nie przekrój pestki. Oddziel połówki i usuń pestkę. Nie wyrzucaj go ani nie zamrażaj, ponieważ ma niezliczone korzyści zdrowotne i może być gotowany i stosowany w różnych przysmakach. W filmie poniżej znajdziesz mega sposoby!
Każdą połowę włóż do torby i zamknij, robiąc na końcu zamka miejsce na słomkę.
Włoż słomkę i wykonać uszczelnienie próżniowe. Upewnij się, że nie ciągniesz słomy zbyt szybko! Wyjmij słomkę i zaklej worek.
Awokado jest gotowe do włożenia do zamrażarki! Smacznego!
Poniżej zostawiam Ci film, w którym poznasz przepis na zdrowe śniadanie z awokado i triki z pestką!