×

Anna Lewandowska podała przepis na pyszne, lekkie niczym chmurka gołąbki. Są przepyszne!

Czy gołąbki mogą być lekkie i jednocześnie pyszne? Tak, kiedy za ich przepisem stoi sama Ania Lewandowska. Gołąbki według żony Roberta Lewandowskiego nie są zbyt inne w smaku od ich klasycznej wersji. Różnią się one jednak nieco pod względem składników, a zwłaszcza sposobem przygotowania, do którego wykorzystuje się gotowanie na parze. Jedno z najlepszych i najzdrowszych rozwiązań, dzięki któremu danie dosłownie rozpływa się w ustach.

O gołąbkach słów kilka…

Czy wiesz, że gołąbki mają swoje początki w Niemczech, gdzie znane są jako Krautwickel/Kohlrouladen?! Zawinięta w rolki z liści białej kapusty głowiastej półmięsna potrawa, których głównymi składnikami farszu są mięso wieprzowe, ryż i kasza, jest dość tucząca. Osoby dbające o linię nie powinny spożywać więc gołąbków w dużych ilościach. O jakiej liczbie kcal mowa? Gołąbki w 100 g zawierają zwykle około 108 kcal. Jeden gołąbek waży z reguły 150-200 g, a więc ilość kalorii na porcję często jest znacznie wyższa. Ponadto gołąbki są źródłem tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych. Nie są natomiast zbyt dobrym źródłem różnych witamin czy składników mineralnych.

Gołąbki według Ani Lewandowskiej

Polska sportsmenka i działaczka sportowa, a prywatnie żona Roberta Lewandowskiego, Anna Lewandowska, chętnie dzieli się przepisami na pyszne, wykwintne i nowoczesne dania. Od czasu do czasu w jej repertuarze znajdziemy jednak także przepisy na swojskie potrawy, które, jak się okazuje, można przygotować w zdrowszej, mniej kalorycznej wersji. Tym razem sportsmenka wzięła na swój warsztat gołąbki!

Wersja gołąbków według Lewandowskiej to gołąbki gotowane na parze, dzięki czemu ich kaloryczność zostaje znacznie obniżona przy jednoczesnych zachowaniu większości wartości odżywczych (nie są one wypłukiwane przez wodę). Tak przygotowane gołąbki będą świetnym wyborem dla osób, które liczą kalorię lub najzwyczajniej w świecie dbają o linię. Zawarte w nich mięso z indyka dostarczy Ci nie tylko mnóstwo białka, ale także nasyci na znacznie dłużej niż klasyczne, wieprzowe mięso, przez co nie będziesz musiała dodatkowo podjadać.

Przepis na gołąbki Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 10 liści białej kapusty
  • 300-350 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 szklanki pomidorów z puszki
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • garść posiekanego koperku
  • sól morska
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Dokładnie oczyść kapustę – wytnij z nich zdrewniałe i łykowate części oraz oderwij liście z główki. Następnie włóż kapustę do garnka z parownikiem, gotuj przez kolejne 5 minut, po czym przełóż na płaską powierzchnię i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zmiel mięso w maszynce – ma być drobne i delikatne. Przełóż mięso do miski, dodaj jajka, startą marchew, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, siekany koperek, sól morską i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy najlepiej przy użyciu dłoni. Jeśli masz już gotowy farsz, nałóż go na liście i uformuj z nich gołąbki. Pamiętaj, zawiń je mocno, aby nie rozpadły się podczas gotowania! Ułóż je w garnku na specjalnej nakładce i gotuj przez kolejne 30-40 minut – kapusta musi całkowicie zmięknąć.

Gołąbki są już gotowe. Czas na sos. W tym celu podduś pomidory w garnku, dodaj do nich pieprz, sól i odrobinę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polej gołąbki tuż przez podaniem. Gotowe!

A oto efekt końcowy. Prawda, że prezentują się REWELACYJNIE?

Źródła: hpba.pl

Może Cię zainteresować