Kiedyś jajka miały złą reputację. Doprowadziły do tego komentarze ludzi, którzy sugerowali, że jajka to tylko i wyłącznie cholesterol, salmonella i złe tłuszcze. Oczywiście najczęściej do wypowiadania takich opinii chętni są ci, którzy w tym temacie nie mają zbyt wiele do powiedzenia, a jedynie powtarzają gdzieś zasłyszane słowa.
Okazało się bowiem, że jajko niosą same korzyści. I wręcz przeciwnie nie ma mowy o podwyższeniu cholesterolu!
W jajkach jest zawartych wiele ważnych składników odżywczych: witamina A, D, E i B 12, jak również żelazo, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.
Cholina

Przyznacie sami, że niezbyt często słyszycie o czymś takim jak cholina, ale to jest bardzo ważny związek chemiczny, który jest istotny dla mózgu - pamięć. Zwłaszcza powinny o to zadbać kobiety w ciąży, ponieważ w tym okresie może wystąpić niedobór choliny.
Kości, włosy i paznokcie

Witamina D i wapń zawarte w jajkach zapobiegają osteoporozie. Zawarte w nich aminokwasy sprawiają, że paznokcie i włosy są zdrowe.
Dobre dla oczu

W jajkach występuje duże stężenie luteiny i zeaksantyny, które to pomagają chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem i regenerują komórki.
Białko

W jajkach jest znacznie więcej białka niż w mleku i mięsie. Aby mieć taką samą ilość białka, jaka jest w jajku, musiałbyś zjeść około 30g niezanieczyszczonego mięsa.
Kontrola wagi

Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą jajka na śniadanie, są mniej głodni w ciągu dnia, co w rezultacie doprowadza do tego, że nie podjadają kalorycznych przekąsek.
Nie należy zapominać o umiarkowanych ilościach, bo jak powszechnie wiadomo: co za dużo, to niezdrowo.