9 produktów, które naturalnie wzmocnią ochronę skóry przed oparzeniami słonecznymi
Lato to okres, w którym nasza skóra często wystawiona jest na promieniowanie słoneczne. I dobrze, potrzebujemy przecież witaminy D. Ale jednocześnie musimy uważać na oparzenia słoneczne. Są jednak naturalne produkty, które sprawią, że nasza skóra rzadziej będzie czerwienić się od słońca. Poznajcie je!
#1 Cytrusy
Cytryny, limonki, pomarańcze, czy grejpfruty są bogate w witaminę C, która wspólnie z witaminą E obniżają ryzyko wystąpienia oparzeń słonecznych. W dodatku zawierają limonen, który o 34% obniża ryzyko raka skóry.
#2 Marchewki
Nie jest tajemnicą, że marchewki to skarbnica beta-karotenu. Ale nie wszyscy wiedzą, że chroni on skórę przed wolnymi rodnikami, które niszczą skórę wystawioną na słoneczną ekspozycję. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na słoneczne oparzenia.
#3 Truskawki
Kombinacja witaminy C i antyoksydantów znajdujących się w truskawkach chroni skórę, ale truskawki także przyspieszają proces gojenia się poparzeń słonecznych. Tanina w nich zawarta łagodzi swędzenie – wystarczy nanieść na skórę rozgniecioną truskawkę.
#4 Zielona herbata
Katechina, która znajduje się w zielonej herbacie, ma udowodnione działanie chroniące przeciw stanami zapalnymi spowodowanymi poparzeniem słonecznym, jak również przed skutkami długotrwałej ekspozycji na promieniowanie UV. Wystarczą 2 szklanki zielonej herbaty dziennie!
#5 Granaty
Granaty znane są ze swoich leczących właściwości już od czasów Starożytnego Egiptu. Kwas elagowy, który zawierają, chroni komórki przed zniszczeniem przez słonecznie promieniowanie UV i UVB. Ekstrakt z granata dodany do olejku do opalania, wzmacnia jego ochronę o 20%!
#6 Migdały
To jedno z najlepszych źródeł witaminy E, która chroni skórę i sprawi, że szybciej reperuje się po nadmiernym kontakcie ze słońcem. Zawierają także kwercetynę, która ochrania przed zmarszczkami spowodowanymi niszczeniem skóry przez promieniowanie UV.
#7 Czerwone winogrona
Fito-składniki, które znajdują się w winogronach spowolniają proces obumierania komórek skóry wystawionych na działanie słońca. Zapobiegają także rozwojowi raka skóry spowodowanego promieniowaniem UV.
#8 Pomidory
Likopen, który dostarczamy organizmowi jedząc pomidory, neutralizuje wolne rodniki produkowane przez za duża dawkę słońca i jednocześnie redukuje stany zapalne skóry spowodowane promieniowaniem UV.
#9 Arbuz
Arbuz zawiera 40% więcej likopenu niż pomidory! Jego systematyczne jedzenie sprawia, że ryzyko zaczerwienienia skóry po zbyt długim kontaktem ze słońcem zmniejsza się o 25%!
Jak widzicie, zanim zażyjecie dłuższej kąpieli słonecznej, możecie urozmaicić swoją dietę o produkty, które zapewnią naturalną ochronę przed promieniowaniem UV. Do tego olejek z filtrem i nie musicie obawiać się poparzeń!