Kategorie UrodaZdrowie

9 produktów, które naturalnie wzmocnią ochronę skóry przed oparzeniami słonecznymi

Lato to okres, w którym nasza skóra często wystawiona jest na promieniowanie słoneczne. I dobrze, potrzebujemy przecież witaminy D. Ale jednocześnie musimy uważać na oparzenia słoneczne. Są jednak naturalne produkty, które sprawią, że nasza skóra rzadziej będzie czerwienić się od słońca. Poznajcie je!

via GIPHY

#1 Cytrusy

Cytryny, limonki, pomarańcze, czy grejpfruty są bogate w witaminę C, która wspólnie z witaminą E obniżają ryzyko wystąpienia oparzeń słonecznych. W dodatku zawierają limonen, który o 34% obniża ryzyko raka skóry.

#2 Marchewki

Nie jest tajemnicą, że marchewki to skarbnica beta-karotenu. Ale nie wszyscy wiedzą, że chroni on skórę przed wolnymi rodnikami, które niszczą skórę wystawioną na słoneczną ekspozycję. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na słoneczne oparzenia.

via GIPHY

#3 Truskawki

Kombinacja witaminy C i antyoksydantów znajdujących się w truskawkach chroni skórę, ale truskawki także przyspieszają proces gojenia się poparzeń słonecznych. Tanina w nich zawarta łagodzi swędzenie – wystarczy nanieść na skórę rozgniecioną truskawkę.

#4 Zielona herbata

Katechina, która znajduje się w zielonej herbacie, ma udowodnione działanie chroniące przeciw stanami zapalnymi spowodowanymi poparzeniem słonecznym, jak również przed skutkami długotrwałej ekspozycji na promieniowanie UV. Wystarczą 2 szklanki zielonej herbaty dziennie!

via GIPHY

#5 Granaty

Granaty znane są ze swoich leczących właściwości już od czasów Starożytnego Egiptu. Kwas elagowy, który zawierają, chroni komórki przed zniszczeniem przez słonecznie promieniowanie UV i UVB. Ekstrakt z granata dodany do olejku do opalania, wzmacnia jego ochronę o 20%!

#6 Migdały

To jedno z najlepszych źródeł witaminy E, która chroni skórę i sprawi, że szybciej reperuje się po nadmiernym kontakcie ze słońcem. Zawierają także kwercetynę, która ochrania przed zmarszczkami spowodowanymi niszczeniem skóry przez promieniowanie UV.

via GIPHY

#7 Czerwone winogrona

Fito-składniki, które znajdują się w winogronach spowolniają proces obumierania komórek skóry wystawionych na działanie słońca. Zapobiegają także rozwojowi raka skóry spowodowanego promieniowaniem UV.

#8 Pomidory

Likopen, który dostarczamy organizmowi jedząc pomidory, neutralizuje wolne rodniki produkowane przez za duża dawkę słońca i jednocześnie redukuje stany zapalne skóry spowodowane promieniowaniem UV.

#9 Arbuz

via GIPHY

Arbuz zawiera 40% więcej likopenu niż pomidory! Jego systematyczne jedzenie sprawia, że ryzyko zaczerwienienia skóry po zbyt długim kontaktem ze słońcem zmniejsza się o 25%!

Jak widzicie, zanim zażyjecie dłuższej kąpieli słonecznej, możecie urozmaicić swoją dietę o produkty, które zapewnią naturalną ochronę przed promieniowaniem UV. Do tego olejek z filtrem i nie musicie obawiać się poparzeń!

via GIPHY

via GIPHY

Źródło: superlife.com | Fotografie: www.instagram.com, www.giphy.com | Miniatura wpisu: Źródło: Instagram