9 badań, które należy wykonać przed rozpoczęciem odchudzania. Zrób to z głową!
Odchudzanie nie powinno być związane jedynie z utrata nadmiaru kilogramów, ale również z chęcią poprawny zdrowia. Istnieją pewne choroby, które mogą wpływać na ten proces. Aby zrzucanie wagi nie okazało się fiaskiem, należy wykonać 9 podstawowych badań, które pomogą Ci w światowym odchudzaniu.
Wyniki krwi to podstawowe badania, które wymagane jest przez każdego profesjonalnego dietetyka przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań związanych ze zmianą diety. Dlaczego są tak istotne? Z wyników badań można wyczytać naprawdę wiele informacji o naszym zdrowiu. Pewne odchylenia od normy mogą świadczyć o chorobie, która mogłaby wpłynąć na proces odchudzania. Ponadto niedobory, które występują w organizmie możemy dodatkowo uzupełnić dietą i odpowiednią suplementacją.
Jakie badania należy wykonać i na co zwrócić szczególną uwagę?
1# Morfologia
to najbardziej podstawowe badanie które możemy wykonać u naszego lekarza rodzinnego. Dzięki niemu nie możemy ocenić swój ogólny stan zdrowia. Jakie parametry na wynikach morfologii pomogą nam w odchudzaniu?
– hemoglobina,
– erytrocyty,
– hematokryt,
– objętość krwinek czerwonych,
Te wskaźniki informują nas czy nie występuje u nas niedokrwistość. Jeżeli wyniki nie są dobre, należy ustalić przyczynę tego schorzenia. Zazwyczaj mogą być dwie – niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza lub witaminy B12 i kwasu foliowego.
Dodatkowo należy zwrócić również uwagę na poziom leukocytów. Ich zwiększony poziom może świadczyć o przebytej lub trwającej infekcji organizmu.
2# Glukoza na czczo
Bardzo istotny czynnik jeśli chodzi o odchudzanie. Jest to informacja na temat naszej gospodarki węglowodanowej w organizmie. Zbyt wysoki poziom glukozy na czczo może świadczyć o cukrzycy lub stanie przedcukrzycowym.
3# Insulina na czczo
Insulina jest hormonem produkowanym przez trzustkę i podobnie jak glukoza bierze udział w regulacji gospodarki węglowodanowej w organizmie. Obecnie bardzo dużo osób cierpi na insulinooporność. To stan w którym komórki ciała mają mniejszą wrażliwość na insulinę i żeby wykorzystać energię zjedzenia potrzebują jej coraz więcej. Odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tej choroby, a nawet cofnąć ją.
4# TSH
Hormon ten jest ściśle związany z pracą tarczycy. W przypadku niedoczynności tarczycy stężenie TSH będzie ponad normą, a w przypadku nadczynności będzie za niskie. Jest to bardzo ważnych wskaźnik, gdyż w niedoczynności tarczycy cały organizm pracuje wolniej, przez co metabolizm zwalnia. Dodatkowo mamy niższy jest puls, niższe ciśnienie krwi, występuje uczucie zimna i rzadziej się wypróżniamy.
5# Lipidogram
Lipidogram to wskaźnik, który informuje nas o poziomie cholesterolu. Jak wiadomo cholesterol dzieli się na kilka frakcji:
– cholesterol ogółem,
– cholesterol HDL,
– cholesterol LDL,
– trójglicerydy
Tego rodzaju badania określa każdy z nich. Parametry te informujemy o rydzyku wystąpienia miażdżycy czy poziomie otłuszczenia narządów wewnętrznych.
6# CRP
Białko C-reaktywne jest wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie. Gdy jesteśmy chorzy, mamy gorączkę albo jesteśmy przeziębieni to jesteśmy świadomi, że w naszym organizmie jest jakaś infekcja. Zdarza się jednak, że w naszym ciele pojawia się stany zapalne o niskim nasileniu, który nie dają znać o sobie w postaci objawów zewnętrznych. Taki stan utrzymujący się przez wiele lat, może prowadzić do poważnych chorób. Podwyższone stężenie CRP może wynikać:
– ze zbyt wysokiego poziomu LDL,
– ze zbyt wysokiego poziomu glukozy,
– ze zbyt wysokiego poziomu trójglicerydów,
– chorób zapalnych jelit,
– czy chorób autoimmunologicznych.
7# Ciśnienie krwi
Podwyższone ciśnienie jest bardzo powszechnym schorzeniem wśród Polaków. Wynika często z nadwagi lub otyłości oraz nieprawidłowej diety. Właściwie przeprowadzone odchudzanie zmniejsza ciśnienie, a dzięki temu również ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
8# Kortyzol
Kortyzol jest hormonem stresu wydzielanym przez nadnercza. Jeżeli przez długi czas utrzymuje się wysoki poziom kortyzolu w naszym organizmie, tkanki zmniejszają swoją wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji może dojść do zwiększenia magazynowania tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha szyi i twarzy. Powszechnym modelem otyłości, spowodowanej kortyzolem, jest sylwetka w kształcie jabłka, gdzie brzuch jest duży, a nogi chude. Czynnikami zwiększającymi poziom kortyzolu mogą być:
– niedostateczna ilość snu,
– praca w nocy,
– intensywne treningi,
– treningi wieczorne,
– bardzo niska kaloryczność diety.
9# Witamina D
Witaminę D powinniśmy suplementować przez cały rok, a szczególnie w okresie od września do kwietnia. Jaki związek witamina D ma z odchudzaniem? Jej niedobór może utrudniać spalanie tkanki tłuszczowej .Ponadto witamina D wpływa na obniżenie wydzielania kortyzolu, o którym wspominaliśmy w podpunkcie wyżej. Gdy mamy zbyt niski jej poziom czujemy się zmęczeni, przygnębieni oraz zaburzone są procesy w organizmie.