8 trików kulinarnych prosto z Chin, które warto wykorzystać w swojej kuchni
Niektórzy postrzegają gotowanie jako coś nudnego. Inni podchodzą do gotowania z pasją, a jeszcze inni traktują przygotowywanie posiłków jako wyzwanie, kolejni jako zabawny proces – takich osób jest zdecydowanie mniej :). Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, każda osoba, która przygotowuje posiłek, stara się, aby ten był smaczny. Z pomocą przychodzą tutaj wskazówki i sztuczki kulinarne, z których korzystają inni. Sztuczki, które mogą pochodzić także z innych kultur. Tym razem z prosto z Chin…
9 trików kulinarnych prosto z Chin, które warto wykorzystać w swojej kuchni
#1 Mycie owoców i warzyw
Czy wiesz, że Chińczycy opłukują owoce i warzywa, po czym umieszczają je w roztworze soli, a następnie znowu opłukują pod wodą z kranu. W 2006 roku chińscy naukowcy przeprowadzili badanie i udowodnili, że słona woda lepiej usuwa pestycydy w owoców i warzyw.
#2 Idealny ryż
Chińczycy nie znają proporcji gotowanego ryżu do wody. Po prostu wrzucają potrzebną ilość ryżu do garnka i przykładają palec wskazujący do powierzchni ryżu pod odpowiednim kątem. Następnie zalewają ryż wodą do wysokości pierwszego zgięcia na palcu.
#3 Uatrakcyjnianie posiłków
Ryby i mięso przygotowywane przez Chińczyków są bardzo często piękne i lśniące. Sekret tkwi w skrobi kukurydzianej, która jest używana przez Chińczyków. Praktycznie nie ma sosu, który powstawałby właśnie bez jej użycia.
#4 Zmiękczanie mięsa
Ludność chińska potrafi upiec nawet najtwardsze mięso. W tym celu marynują mięso w żółtku jajka przez około 15 minut. Żółtko ma za zadanie nadać mięsu odpowiedniego połysku i zapobiec wyparowywaniu wody z mięsa, dzięki czemu pozostaje smaczne i wilgotne.
#5 Gotowanie mięsa przed pieczeniem
Chińczycy wkładają surowe mięso do wody, gotują wodę, a następnie wylewają wodę z naczynia i kontynuują gotowanie (smażenie), duszenie lub gotowanie mięsa ponownie, ale w świeżej wodzie. Powodów jest kilka. Po pierwsze, gotowanie pomaga usunąć cały brud i nadmiar krwi z mięsa. Po drugie, takie rozwiązanie zmiękcza niektóre rodzaje mięsa, na przykład wieprzowinę.
#6 Gotowanie na parze
Kuchnia chińska składa się z wielu dań gotowanych na parze. Ta metoda jest stosowana nawet do potraw z wykorzystaniem mąki. Chińczycy często używają bambusowego kosza umieszczonego nad wrzącą wodą. Aby przyrządzać dobre posiłki na parze, tak jak robią to Chińczycy, nie trzeba jednak szukać w sieci bambusowych koszyków. Możesz użyć zwykłego, metalowego sitka i umieścić go nad garnkiem z wrzącą wodą.
#7 Desery roślinne
Chińczycy nie używają do deserów zbyt dużo cukru. Do słodzenia deserów używają produktów roślinnych, takich jak sezam, fasola i słodkie ziemniaki. To dlatego Europejczycy często uważają, że chińskie desery są mdłe. Z drugiej strony może to dlatego tak wielu Chińczyków jest szczupłych.
#8 Szerokie zastosowanie sezamu
Chińczycy od zawsze uwielbiali sezam i dodają go do prawie wszystkich posiłków.Sezam zawiera dużo wapnia, żelaza, i magnezu, dlatego warto, aby znalazł się również w Twoim menu.