×

7 leczniczych wskazań, by jeść dużo pietruszki. Jest naturalnym super-lekiem

Pietruszka – mało kto z nas poświęca jej dużo uwagi, bo przecież to tylko dodatek do dań, który ma za zadanie wydobyć z nich smak. Jeżeli i Ty tak myślisz o pietruszce, postaram się to zmienić, bo jak się okazuje, naprawdę warto to zrobić.

Pietruszka wpływa pozytywnie na zmniejszenie zapalenia stawów, raka czy chorób serca. Przekonaj się sam! Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, kto przed nami korzystał z jej ogromnych mocy.

Pietruszka pochodzi z śródziemnomorskiego regionu Europy Południowej. Chociaż jest uprawiana od ponad 2000 lat, była stosowana w medycynie jako lek na dużo wcześniej niż jako pokarm. Starożytni Grecy uważali pietruszkę za świętą, wykorzystując ją nie tylko do ozdabiania zwycięzców zawodów sportowych, lecz także do ozdabiania grobów zmarłych. Praktyka używania pietruszki jako dodatków ma długą historię, której początki sięgają cywilizacji starożytnych Rzymian.

#1 Pietruszka zapobiega rakowi

Badania sugerują, że związki obecne w pietruszce mogą pomóc w hamowaniu wzrostu guza. Możemy o tym przeczytać w Journal of the Science of Food and Agriculture. Badania wykazały, że to właśnie pietruszka ma silne właściwości nowotworowe, które pomagają zwalczyć raka aż na 4 różne sposoby.

Jeden z nich to ochrona, a dokładniej mówiąc pietruszka chroni Twoje DNA przed uszkodzeniem. Działa także jako przeciwutleniacz, który pomaga niszczyć wolne rodniki. Co więcej, hamuje proliferację i migrację komórek rakowych w Twoim ciele.

#2 Pietruszka pomaga łagodzić ból stawów

Pietruszka to dobre źródło przeciwutleniaczy, m.in. beta-karotenu, witaminy C, a także potencjalnie przeciwzapalnych składników ożywczych. To one wszystkie wpływają pozytywnie na stawy człowieka. Pietruszka przyspiesza wydalanie kwasu moczowego, czyli substancji, która nasila ból związany z zapaleniem stawów lub ich sztywnością.

Możesz spróbować zrobić herbatę z pietruszki. Będziesz potrzebował 1 łyżeczki natki, którą zalejesz w kubku wrzącą wodą. Jeżeli masz taką możliwość – zrób herbatę ze świeżej pietruszki.

#3 Pitruszka działa przeciwzapalnie

Nasi dziadkowie stosowali pietruszkę w pokonaniu siniaków, bólu zęba, złagodzenia szorstkiej skóry i podczas ukąszenia owadów. Co więcej, naukowcy wciąż ją badają i ze wstępnej analizy przeprowadzonej na King Saud University przez Al-Howiriny wynika, że pietruszka ma właściwości przeciwwątrobowe i przeciwzapalne.

Skoro jest przeciwzapalna to warto zmniejszać nią stany zapalne występujące w organizmie i wykorzystywać jej moc do oczyszczania wątroby.

#4 Pietruszka dba o serce

Pietruszka zawiera kwas foliowy, a to doskonały składnik odżywczy dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Pietruszka zatem chroni naczynia krwionośne i tym samym dba, by nie dopóścić do zawału serca.

#5 Pietruszka wzmacnia układ odpornościowy

Jest niesamowita, bo zawiera minerały, przeciwutleniacze i witaminy! A dokładnie witaminy A, C, K, niacyna i kwas foliowy mają dobre działanie na nasz układ odpornościowy.

Witamina C ma wiele różnych funkcji. Jest to główny przeciwutleniacz rozpuszczalny w wodzie w organizmie. Wysoki poziom wolnych rodników przyczynia się do rozwoju i postępu wielu różnych chorób, w tym miażdżycy, raka okrężnicy, cukrzycy i astmy. To może wyjaśniać, dlaczego ludzie spożywający zdrowe ilości żywności zawierającej witaminę C mają zmniejszone ryzyko wystąpienia wszystkich tych stanów. Witamina C jest również silnym środkiem przeciwzapalnym, co tłumaczy jej przydatność w stanach takich jak zapalenie kości i stawów i reumatoidalne zapalenie stawów. A ponieważ witamina C jest potrzebna do zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego, może być również pomocna w zapobieganiu nawracającym infekcjom ucha lub przeziębieniom.

Witamina A działa bezpośrednio na białe krwinki lub limfocyty, zwiększając w ten sposób ich działanie. Obecny w niej chlorofil ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. 

#6 Pietruszka jest naturalnym środkiem moczopędnym

Pietruszka jest świetnym naturalnym lekiem moczopędnym. Dzięki niej możemy zdrowo wyeliminować toksyny z organizmu. Jej działanie moczopędne pomaga w eliminacji nadmiaru sodu w organizmie, co jest również świetne do pozbycia się nadmiaru wody.

#7 Pietruszka zapobiega cukrzycy

Czasopismo Journal of Nutrition opublikowało badania, które wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych w naturalnie występujący składnik odżywczy o nazwie myricetin może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o co najmniej 26%. Pietruszka jest jednym z bogatych źródeł myricetyny, a to dlatego, że zawiera około 8 miligramów na 100 gramów pietruszki.

Chociaż pietruszka jest cudownie pożywnym i leczniczym pokarmem, często jest niedoceniana

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że to warzywo ma więcej zastosowań niż tylko dekoracja, która towarzyszy posiłkom w restauracji. Nie wiedzą, że pietruszka jest magazynem składników odżywczych i że ma pyszny zielony i żywy smak.

Dwa najbardziej popularne rodzaje pietruszki to pietruszka kędzierzawa i włoska pietruszka o płaskich liściach. Włoska odmiana ma bardziej aromatyczny i mniej gorzki smak niż odmiana kręcona. 

Istnieje również inny rodzaj pietruszki znany jako korzeń rzepy, który jest uprawiany ze względu na swoje korzenie, które przypominają salsefię i łopian. 

Jaką pietruszkę kupować, by wyciągnąć z niej wszystko co najlepsze?

O ile to możliwe, wybierz świeżą pietruszkę zamiast suszonej formy zioła, ponieważ ma ona lepszy smak. Wybierz świeżą pietruszkę, która ma głęboki zielony kolor i wygląda świeżo i rześko. Unikaj pęczków, które mają liście zwiędłe lub żółte, ponieważ oznacza to, że są nadmiernie dojrzewające lub uszkodzone. Podobnie jak w przypadku innych suszonych ziół, jeśli zdecydujesz się kupić suszone płatki pietruszki, spróbuj wybrać ekologiczną pietruszkę, ponieważ da to większą pewność, że zioła nie zostały napromieniowane.

Świeżą pietruszkę należy przechowywać w lodówce w plastikowej torbie. Jeśli pietruszka jest lekko zwiędnięta, włóż ją do wody albo umyj, nie susząc całkowicie przed przechowywaniem w lodówce.

Ważna wskazówka

Świeżą pietruszkę należy umyć tuż przed użyciem, ponieważ jest bardzo delikatna. 

Fotografie: freepik.com, freepik.com (miniatura wpisu), www.freepik.com