7 korzyści z jedzenia daktyli. Pozbędziesz się alergii i zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego
Mimo że daktyle nie są uważane za super pożywienie, oferują one tak wiele korzyści zdrowotnych, że niemal musimy je jeść!
A to, że są słodkie i smakują bardzo dobrze, czyni je znacznie lepszymi!
Wystarczy tydzień jedzenia tego pysznego owocu, a Twoje ciało Ci za to podziękuje!
Uwielbiam wszystko, co smaczne, pożywne i dobre dla mojego zdrowia! Dlatego chcę się z Tobą podzielić tymi informacjami.
#1 Daktyle poprawiają stan zdrowia kości
Według Julie Garden-Robinson, Ph.D., L.R.D., profesor Uniwersytetu Stanowego Dakoty Północnej, daktyle zawierają bor, który promuje zdrowe kości. Inne badanie pokazuje, że minerały takie jak fosfor, potas, wapń i magnez, które znajdują się w suszonych owocach, wzmacniają nasze kości i zwalczają choroby takie jak osteoporoza.
#2 Daktyle poprawiają zdrowie przewodu pokarmowego
Daktyle zawierają dużo błonnika, a nasz układ trawienny wymaga prawidłowego działania włókien.
Przyjmowanie błonnika zapobiega zaparciom i wspomaga regularne wypróżnianie. Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition wykazało, że osoby regularnie spożywające daktyle mają znacznie lepiej działający układ trawienny niż osoby, które tego nie robią.
#3 Daktyle pomagają w walce ze stresem i depresją
Zawierają one witaminę B6, która, jak wykazano, pomaga organizmowi w tworzeniu serotoniny i noradrenaliny, które poprawiają zdrowie mózgu. Serotonina reguluje Twój nastrój, podczas gdy noradrenalina walczy ze stresem. Co więcej, to badanie pokazuje, że niskie poziomy B6 są związane z depresją.
Im więcej witaminy B6 przyjmujemy, tym lepiej poczujemy się nie tylko fizycznie, lecz także psychicznie.
#4 Dają ci znaczący zastrzyk energii
Są one bogate w błonnik, potas, magnez, witaminy i przeciwutleniacze, co czyni je doskonałą przekąską. Zapewniają trwały przypływ energii dzięki cukrom takim jak fruktoza i glukoza.
Co więcej, owoc ten pomaga odzyskać siły po wykonaniu męczącego treningu.
#5 Daktyle mogą zapobiegać chorobom serca
Daktyle zmniejszają poziom triglicerydów i zmniejszają stres oksydacyjny, które są czynnikami ryzyka chorób serca i miażdżycy.
Ponadto są bogatym źródłem potasu, który według badań obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru, a także innych chorób serca.
#6 Zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
Daty chronią nasz układ trawienny i jelita przed szkodliwymi bakteriami, zmniejszając tym samym ryzyko jego rozprzestrzenienia się na jelito grube. Badania przeprowadzone przez Departament Nauk o Żywności i Żywieniu wykazały, że ludzie, którzy spożywają daktyle regularnie, zwiększają wzrost dobrych bakterii, które chronią nas przed wzrostem komórek nowotworowych w okrężnicy.

#7 Daktyle uwalniają objawy sezonowych alergii
Sezonowy alergiczny nieżyt nosa dotyka ponad 30 milionów ludzi w samych Stanach Zjednoczonych, ale na szczęście daktyle mają na to pozytywny wpływ.