To zadziwiające, że ciągle korzystasz z tych 5 produktów. Rujnujesz zdrowie na własne życzenie!
W Twojej lodówce i kuchennych szafkach czają się produkty, które bardzo negatywnie wpływają na zdrowie. Większości z nich używasz bardzo często. To błąd! Sprawdź naszą listę 5 produktów, które już nigdy nie powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów.
#1 Popcorn z mikrofalówki

Źródło: pexels
Chemiczne substancje chroniące papierowe torebki, w których robi się popcorn, przed przeciekaniem przez nie tłuszczu są bardzo niebezpieczne! Pod wpływem podgrzania przenikają do popcornu, trafiając finalnie do naszego organizmu. Mogą powodować raka, bezpłodność i problemy z odpornością! Jeśli popcorn to tylko z odpowiedniej patelni!
#2 Margaryna

Źródło: VisualHunt
To jedna z królowych zawartości niezdrowych tłuszczów trans, powodujących choroby serca i skóry, raka, niestabilność hormonalną i wiele innych chorób. Znajdziecie w niej także wolne rodniki, konserwanty, a nawet rozpuszczalniki. Dlatego margaryna powinna wylądować w koszu, a na jej miejsce rekomendujemy tradycyjne, dobrej jakości masło.
#3 Słodzik

Źródło: VisualHunt
Ta ponoć zdrowsza alternatywa cukru, to prawdziwy zabójca zdrowia! Aspartam czy sacharyna, używane w słodzikach, sprzyjają podwyższeniu apetytu, tyciu i zwiększeniu zachcianek na słodycze. Te podstępne substancje, mimo niższej kaloryczności niż cukier, są od niego bardziej niezdrowe i dłużej oddziałują na organizm człowieka.
#4 Pomidory z puszki

Źródło: iStock
Większość dostępnych w sklepach puszek z pomidorami zawiera BPA, którego toksyczne właściwości skutkują podwyższonym ryzykiem raka piersi i prostaty, cukrzycą, chorobami serca i układu neurologicznego, a nawet problemami z płodnością. To wszystko przez naturalny kwas, zawarty w pomidorach, który sprawia że BPA przenika z opakowania do jedzenia. Dla swojego zdrowia wybierajcie pomidory świeże lub te w szklanych opakowaniach.
#5 Zwykła sól

Źródło: VisualHunt
Całkowita eliminacja soli z diety nie jest wskazana. Jednak warto zamienić zwykłą, przetworzoną sól kuchenną na tą naturalną, himalajską. Dlaczego? Sól kuchenna zawiera dodatki produkowane przez człowieka, w tym bardzo niezbeczenie chemiczne substancje pochłaniające wilgoć! Są bezsmakowe, niszcząc tym samym organizm z ukrycia.
Dbanie o swoje zdrowie pełne jest pułapek, dlatego warto czytać etykiety produktów i mądrze wybierać to, z czego na co dzień przygotowujemy swoje dania i co trafia do naszego koszyka na zakupach.