Kategorie OdżywianiePorady

3 wskazówki, dzięki którym dżemy wyjdą perfekcyjnie!

Przetwory w postaci dżemów, to świetny sposób na zachowanie smaku i właściwości owoców poza ich sezonem. Wykonane samodzielne są o wiele smaczniejsze i zdrowsze, niż te ze sklepu. Trzeba jednak uważać na pewne błędy, które mogą zepsuć całą przyjemność z delektowania się smakami lata.

źródło: canva

Przygotowywanie przetworów z sezonowych owoców staje się coraz rzadsze. A szkoda, gdyż to wspaniały sposób na przechowywanie sezonowych owoców. Warto więc podpatrzeć jak przygotowują je nasze babcie, dziadkowie czy mamy i skorzystać z tej wiedzy w przyszłości. Jeżeli chcesz aby Twoje dżemy zawsze wychodziły perfekcyjnie musisz trzymać się pewnych zasad. Oto 3 podstawowe zasady dotyczące przygotowywania dżemów:

1# Nie bój się podsłodzić

źródło: canva

Cukier jest dodawany do dżemów jako forma konserwantu. Ma nie tylko ulepszyć smak, ale również zabezpieczyć owoce przed rozwoje drobnoustrojów, bakterii i pleśni. Dlatego nie bójmy się sypnąć go trochę więcej. W najgorszym wypadku będzie trochę bardziej słodki, ale wciąż zdatny do jedzenia. Sprawdzoną proporcją jest od 800 – 1000 g cukru na 1kg owoców. Oczywiście musimy wziąć pod uwagę jakiego rodzaju są to owoce, gdyż te bardzo kwaśne można potraktować większą ilością.

2# Słoiki muszą być sterylnie czyste

źródło: canva

Słoiki muszą być porządnie wyparzone, najlepiej dwukrotnie. Zwykłe przepłukanie ich wodą z płynem nie wystarczy. Jeżeli słoiki są nowe je również należy dokładnie wyczyścić. W innym wypadku dżem pop prostu się zepsuje. I pamiętajcie, że nakrętki to też część słoika o którą trzeba zadbać. Jeżeli zauważysz na nich ślady rdzy, przebarwienia lub ubytki lepiej ich nie używać. Jeszcze jedna ważna zasada słoiki przed przelaniem do nich przetworów muszą być suche.

3# Owocom również należy się długa kąpiel

źródło: canva

Tak jak w przypadku słoików owoce także muszą być czyste by zawarte na ich powierzchni resztki nie stały się pożywką dla bakterii. Aby mieć pewność zamiast płukać owoce pod bieżącą wodą lepiej wrzuć je do miski, zalej zimną wodą i dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Pozostaw je na 20 minut i następnie zmień wodą na czystą. W ten sposób pozbędziesz się nieproszonych gości raz na zawsze. Truskawki mocz wraz z szypułkami, aby płyn nie przedostał się do ich środka.

Już dziś możemy życzyć Ci smacznego!

Źródła: www.msn.com