×

15 najdziwniejszych afrodyzjaków w dziejach ludzkości. Niektóre z nich są wprost obrzydliwe

Potrzeba prokreacji została zaprogramowana genetycznie we wszystkich żywych istotach na naszej planecie. Podczas gdy większość gatunków uprawia seks w celu rozmnażania się, człowiek jest jednym z nielicznych gatunków, które czerpią z niego tak ogromną przyjemność. Pragnienie kopulacji sprawiało, że człowiek zawsze starał się znaleźć środki, aby móc zwiększyć swoje seksualne możliwości.

Reklama

Od czasów starożytnych ludzkość wykorzystywała najbardziej dziwaczne potrawy, aby zwiększyć swoje osiągi. Spójrz na tę listę, aby dowiedzieć się, co ludzie na całym świecie byli i są skłonni zjeść, aby stać się lepszym w sztuce kochania.

Oto przegląd 15 najdziwniejszych afrodyzjaków w dziejach ludzkiej historii:

1. Epoka kamienia

W bardzo odległych czasach nasi przodkowie żyli przede wszystkim dzięki dobremu instynktowi, a zmysł zapachu był kluczem do przetrwania. Zdaniem historyków człowiek był przyciągany do potencjalnego partnera przez zapach ciała, a to spowodowało, że naturalne feromony stały się pierwszym znanym człowiekowi afrodyzjakiem.

Reklama

2. 3000 lat p.n.e.

Starożytny Egipt był ziemią wielu bogów i bożków. Niektórzy z nich narodzili się w Egipcie, podczas gdy inni byli wynikiem kulturowego wpływu mitologii rzymskiej i greckiej. Ponieważ lilie były uważane za cenny skarb Afrodyty, czyli bogini miłości, ludzie używali ich w celu zwiększenia wydajności seksualnej.

3. VIII wiek p.n.e.

Starożytni Rzymianie uważali, że ryba zwana remorą miała zdolność do indukowania pasji. Mikstury z remory były sprzedawane na targowiskach, a chętnych klientów, którzy chcieli poprawić swoje życie seksualne nie brakowało.

Reklama

4. VI wiek p.n.e.

Ludzkość miała wielką chęć ulepszania swoich umiejętności miłosnych. W VI wieku p.n.e. starożytni Grecy wierzyli, że Hippomanes, czyli niewielki kawałek ciała ściągnięty z czoła źrebaka, może skutecznie wzbudzić pragnienie seksualne.

5. II stulecie naszej ery

Kobra jest jednym z najbardziej przerażających gadów na naszej planecie. Ale ten fakt nie powstrzymał Kantończyków przed obiadem przyrządzonym właśnie z tego stworzenia. Czego się nie robi, aby zwiększyć popęd płciowy…

6. W III wieku n.e

Istnieje wiele dziwnych powodów, dla których niektóre rodzaje żywności są klasyfikowane jako potencjalne afrodyzjaki. Czasem przyczyną jest sposób w jaki wygląda konkretna istota. Ponieważ ogórki morskie, czyli strzykwy, przypominają kształtem prącie, Chińczycy zaczęli się nimi interesować w celu podniesienia temperatury w trakcie miłosnych igraszek.

Reklama

7. VII wiek

Szafran, wyprodukowany z wysuszonych słupków kwiatu Crocus sativus, jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni hiszpańskiej, włoskiej i indyjskiej. W starożytnym świecie szafran był pożądany ze względu na jego zdolność do zwiększania seksualnego pragnienia. Badania wykazały, że stosowanie tej przyprawy rzeczywiście działa!

8. XII wiek

Balut, czyli jajko zawierające płód kaczki, spożywane jako przekąska na Filipinach, miało wzbudzać miłosne żądze. Filipińczycy wierzą, że zwiększa ono wytrzymałość i popęd płciowy.

9. Wiek XIII

W czasach prekolumbijskich nowożeńcy z Ameryki Południowej przygotowywali na noc poślubną grillowane mrówki. Oprócz ich pobudzających seksualność właściwości, mrówki są niskotłuszczowe, wysokobiałkowe i stanowią doskonałą potrawę, aby młoda para stała się zdrowa i silna.

Reklama

10. XIV wiek

Paracelsus, zwany ojcem medycyny nowożytne, powiedział, że kształt obiektów natury determinował ich cel. Orzechy włoskie uważano wtedy za podobne do jąder i były spożyte, aby poprawić witalność seksualną.

11. Okres renesansu

W okresie renesansu ludzie uważali, że marchewka potrafi zwiększyć libido. Twierdziło się, że miała ona stymulujący wpływ na męską siłę. Tak więc marchew, wraz z rukolą i czosnkiem, były spożyte przez ludzi, aby poprawić wydajność seksualną.

12. XVI wiek

Według przekonania chińskiego farmaceuty i lekarza Li Shizhen, róg nosorożca mógł zwiększyć pragnienie seksualne, ale był używany również do leczenia gorączki, reumatyzmu, dny moczanowej i innych zaburzeń w tradycyjnej medycynie chińskiej.

13. Wiek XVIII

Ostrygi są już na liście afrodyzjaków przez długi czas. Uważano, że zawierają aminokwasy, które pomagają w produkcji hormonów płciowych. Istnieje również legenda, że słynny Casanova spożywał aż 50 ostryg na śniadanie każdego dnia, aby zwiększyć swoje libido.

14. Wiek XIX

Igranie z niebezpieczeństwem jest zawsze pełne emocji. Uważa się, że ryby Fugu są zdolne do poprawiania popędu seksualnego. Jednak niektóre gatunki tej ryby zawierają groźną neurotoksynę, która jest co najmniej 1200 razy silniejsza niż cyjanek. Obecnie ryba ta jest przysmakiem przygotowywanym tylko przez licencjonowanych kucharzy w Japonii.

15. XX wiek

W Chinach uważa się, że koniki morskie są potężnym afrodyzjakiem i często są spożywane w celu zwiększenia siły seksualnej. Są suszone i zanurzane w butelce alkoholu przez około miesiąc, a następnie konsumowane przez mężczyzn w celu poprawy ich męskości.

 

Reklama

Może Cię zainteresować

Reklama