×

12 korzyści płynących z codziennego jedzenia jajek. Nie uwierzysz w ich działanie!

Może jeszcze o tym nie wiesz, ale jaja naprawdę zasługują na nazwanie ich „super pożywieniem”.

Dietetycy wiedzą, ile niezwykłych korzyści wynosi nasz organizm, z jedzenia jajek. dlatego warto umieścić ich więcej w swoim menu.

Reklama

eggs :-)

Jaja są bogate w białka, aminokwasy, żelazo i przeciwutleniacze. Idealne nadają się dla sportowców i osób, które starają się uzyskać masę mięśniową. Warto jeść zarówno żółtko, jak i białko. Żółtka kurzego jaja zawierają cholinę, która pełni bardzo istotne funkcje w organizmie, zwłaszcza u kobiet w ciąży.

Źródło: google.com

Źródło: google.com

Zawsze szukaj ekologicznych jaj, ponieważ nie zawierają antybiotyków, hormonów i szczepionek. Są one jednymi z najzdrowszych produktów na Ziemi, więc staraj się ich jeść jak najwięcej.

Reklama

12 powodów, dla których warto jeść jajka:

1. Jaja wspomogają funkcjonowanie całego organizmu

Ciało ludzkie produkuje jedenaście aminokwasów endogennych i potrzebuje dziewięciu aminokwasów pochodzących z pożywienia, aby prawidłowo funkcjonować. Brak aminokwasów egzogennych powoduje trawienie mięśni, słabą odporność, osłabienie, zmęczenie, słabe włosy i skórę.

2. Regulują poziom cholesterolu

Zły cholesterol może powodować wiele schorzeń, jak chociażby miażdżycę. Jajka pomogą Ci podnieść poziom dobrego cholesterolu i walczyć ze złym.

Reklama

3. Zwiększą odporność

Źródło: google.com

Źródło: google.com

Jedz jajko lub dwa codziennie, aby zwalczać wszelkiego rodzaju infekcję, choroby i wirusy. Jaja zawierają 22% zalecanej, dziennej dawki selenu. Ten pierwiastek wzmacnia odporność i reguluje hormony tarczycy. Dzieci powinny również jeść jajka, gdyż niedobór selenu może prowadzić do rozwoju choroby Keshan.

4. Zmniejszają ryzyko chorób serca

LDL, czyli złe cząsteczki cholesterolu, mają tendencję do mocowania się na ścianach tętnicy, co prowadzi do miażdżycy tętnic. Cząsteczki HDL, czyli dobrego cholesterolu, odrywają cząsteczki złego tłuszczu z tętnic. Zatem, jedzenie jajek, które zawierają cząsteczki dobrego cholesterolu, pomoże zniwelować ryzyko chorób serca.

5. Jajka stymulują rozwój mózgu

Cholina pochodząca z jajkek daje Twojemu ciału wartości odżywcze i moc. Jest również potrzebna w syntezie acetylcholiny. Ponad 90% ludzi je znacznie mniej zalecanej dawki tego neurotransmitera. Liczne badania wykazały, że brak choliny powoduje zaburzenia neurologiczne i upośledzenia zdolności poznawczych.

Reklama

6. Jaja wzmacniają zęby i kości

Jaja są jednym z rzadkich, naturalnych źródeł witaminy D, która dba o prawidłowy wygląd skóry i zębów. Podczas dostarczenia witaminy D, organizm lepiej wchłania wapń, a co za tym idzie, poprawia się funkcjonowanie serca, okrężnicy i metabolizmu.

7. Jaja poprawiają kondycję cery i włosów

Nie możesz oczekiwać, że Twoje włosy i skóra będą wyglądać świetnie, jeśli nie dostarczasz sobie witamin. Jaja zawierają witaminy B2, B5 i B12. Te witaminy z grupy B wzmacniają twoje włosy, skórę i oczy. Poprawiają również funkcjonowanie wątroby i mózgu.

8. Poprawiają widzenie

Żółtka jaj zawierają luteinę i zeaksantynę. Zmniejszają one ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i powstania zaćmy, które powodują utratę wzroku. Według badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, regularne spożywanie żółtek, zwiększa poziom zeaksantyny, aż o 114-142%. Poziomy luteiny zwiększa się o 28-50%.

Reklama

9. Wspomagają chudnięcie

Weight

Jeśli chcesz schudnąć, jaja są dla Ciebie świetną ofertą żywieniową. Pomagają w pozbywaniu się tłuszczu i utracie nadmiernych kilogramów. Badania wykazały, że osoby, które jedzą jajka na śniadanie, tracą 65% więcej wagi, niż ci, którzy tego nie robią. Będziesz także tracić 16% więcej tkanki tłuszczowej, zmniejszysz BMI o 61% i stracisz 34% obwodu talii, a to wszystko za sprawą małego cudu w skorupce!

10. Jajko to syte pożywienie

Jaja, jak wiadomo, są bogate w białko. Badania wykazały, że wysokobiałkowe produkty spożywcze wpływają pozytywnie na redukcję apetytu i pozwalają poczuć sytość.

11. Zmniejszają stres i lęki

Stressed

Wcześniej wspomniane dziewięć aminokwasów egzogennych, zawartych w jajach, pomoże także w regulacji zdrowia psychicznego. Badanie przeprowadzone w 2004 r. wykazały, że można zmniejszyć niepokój i stres, poprzez dostosowanie poziomu serotoniny w układzie nerwowym.

12. Jajka zwiększają energię

Witamina B2, inaczej ryboflawina oraz inne witaminy z grupy B, są źródłem energii dla organizmu. Jedno jajo zawiera 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy B2. Jajka nie tylko witaminizują organizm, ale również zwiększą energię życiową!

Reklama

Może Cię zainteresować

Reklama