Kategorie OdżywianieZdrowie

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Amerykański Instytut Raka stwierdza na swojej stronie internetowej, że większości nowotworów można zapobiec. Naukowcy szacują, że można uniknąć od 60 do 70 procent nowotworów, dzięki dostępnym obecnie informacjom i prostym zmianom w diecie i stylu życia.

Z tym zachęcającym oświadczeniem na uwadze, sprawdzimy, które produkty spożywcze powinieneś usunąć ze swojej diety, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Oto 11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka:

#1 Puszki powlekane bisfenolem-A

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-1058702/

Ten składnik używany jest do pokrywania wnętrza puszek. Warstwa żywicy zawierająca BPA ma chronić jedzenie przed bezpośrednim kontaktem z metalem. Badania laboratoryjne wykazały związek BPA z rakiem, niepłodnością, cukrzycą i otyłością.

#2 Wędzone produkty

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-769623/

Azotany działają jak konserwanty, zapobiegają psuciu się żywności, a także dodają koloru mięsu. Po ugotowaniu azotany i azotyny zmieniają się w produkty uboczne zwane związkami N-nitrozowymi, takimi jak nitrozoaminy i nitrozoamidy. Związki N-nitrozo związane są ze zwiększonym ryzykiem raka.

#3 Ryby hodowlane

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-818201/

Hodowane ryby zawierają wyższe poziomy zanieczyszczeń chemicznych niż dzikie ryby. Z powodu zbyt dużej ilości ryb w zbiornikach hodowlanych, ryby są bardziej podatne na choroby, zwiększając potrzebę stosowania antybiotyków.

#4 Grillowane mięso

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-1832473/

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne są wytwarzane przez spalanie węgla lub drewna. Powstaje dodatkowy problem, gdy tłuszcz z mięsa kapie na ogień, gdyż spalanie tłuszczu pozwala na przyleganie szkodliwych substancji do żywności, którą grillujesz. W ten sposób zwiększa się ryzyko raka.

#5 Uwodornione oleje

Uwodornione oleje, znane także jako tłuszcze-trans, są produktem, który powstaje przez ingerencję człowieka. Oleje te mają strukturę chemiczną, która została zmieniona w celu zwiększenia ich trwałości.

Harvard School of Public Health zauważa, że tłuszcze trans promują nadmierną aktywność układu immunologicznego. Są one również powiązane z chorobami serca, udarami i cukrzycą.

#6 Popcorn z mikrofalówki

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-52158/

Torby zawierające popcorn wyłożone są perfluoroalkilami, kwasem perfluorooctanowym (PFOA) i sulfonianem perfluorooktanu (PFOS), aby zapobiec przenikaniu oleju przez opakowanie. Po podgrzaniu substancje te przechodzą do popcornu. Po spożyciu, zanieczyszczają krew. PFOA jest związany z nowotworami narządów, takich jak wątroba, trzustka, jądra.

#7 Nieorganiczne owoce i warzywa

Normalnie uprawiane rośliny nawożone są pestycydami i powstają z nasion GMO. Pestycydy sprawiają, że ryzyko wystąpienia raka jest większe.

#8 Przetworzona żywność

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-1418192/

Wędzone mięso ma wysoką zawartość azotanów i azotynów, konserwantów, które w dużych ilościach mogą potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka i innych nowotworów. Przetworzona żywność jest zazwyczaj pełna mało wartościowych substancji, cukrów, olejów, barwników, środków aromatyzujących i innych niezdrowych składników.

#9 Rafinowane Cukry

Naukowcy odnaleźli powiązania między cukrem a niezdrowym poziomem tłuszczów we krwi oraz niskim stężeniem zdrowych tłuszczy.

Rafinowane cukry powodują zwiększone ryzyko chorób serca, wyższe stężenie triglicerydów we krwi, otyłość, nieprawidłowości immunologiczne, zapalenia stawów i wiele innych chorób. Nie zapominajmy, że komórki rakowe są znakomicie odżywiane przez cukry.

#10 Napoje dla sportowców i słodkie napoje gazowane

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-830374/

Nie zawierają wartości odżywczych, które korzystnie wpływałyby na organizm. Napoje te zawierają syrop kukurydziany i wysoką zawartość fruktozy, cukrów, barwniki i aspartam, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka.

#11 Cukier

11 produktów spożywczych których należy unikać, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
https://pixabay.com/photo-549096/

Komórki rakowe rozwijają się dzięki cukrowi i wszelkich produktach, które przekształcają się w cukier. Dla tych, którzy walczą z rakiem, kluczem jest wyeliminowanie cukru.

Źródło: theheartysoul.com | Fotografie: theheartysoul.com